Díky těmto tipům bude kukuřice křehká, šťavnatá a chutná.
Kukuřice bude sladká a šťavnatá / depositphotos.com
Mladá vařená kukuřice je odedávna spojována s létem, dovolenou a mořem. Tuto sezónní pochoutku si snadno připravíte doma. Vyplatí se využít období, kdy jsou klasy ještě mladé, sladké a šťavnaté.
Jak a kolik vařit kukuřice – dále v materiálu.
Jak správně vařit kukuřici
Nejprve je třeba vybrat správné klasy. Dbejte na to, aby byla zrna hustá a rovnoměrná. Dvoubarevná kukuřice je velmi chutná.
Nejlepší je brát klasy v zelených listech, které ještě nestačily uschnout. Dobří prodejci na trhu nemají problém souhlasit s částečným oloupáním klasů, aby se ukázal jejich stav. Někdy je kukuřice napadena škůdci, kteří vyžírají zrna. Ty lze vidět pouze po oloupání listů.
Nyní se přesuneme dál jak dlouho vařit mladou kukuřici. Existují dvě možnosti. Vložíte-li klasy do vroucí vody, stačí je uvařit asi do dvou hodin. 10-12 minut.
Případně můžete dno hrnce vyložit listy, kukuřici složit a zalít vodou. V tomto případě se doba vaření prodlouží na 20 minut. Důležité je, aby klasy neplavaly, a byly tak ze všech stran zcela propečené. Za tímto účelem je můžete přikrýt talířem.
Stará kukuřice zároveň trvá až dvě hodiny. Protože vše závisí na velikosti a stáří výrobku, vyplatí se zkontrolovat klasy párátkem.
Voda pro kukuřici Vodu na kukuřici je lepší předem nesolit, protože by mohla ztvrdnout. Lepší je solit samotné klasy až po uvaření.
Někteří lidé přidávají do vody trochu cukru nebo mléka, aby byla kukuřice sladší, šťavnatější, s jemnou chutí. Pokud chcete, můžete vzít kostku másla a kukuřici jí ještě horkou potřít. Nebojte se experimentovat a používat neobvyklé koření.
Jak jinak vařit kukuřici
Kukuřici můžete vařit nejen v hrnci. Podívejme se na další způsoby jejího vaření.
Můžete například použít multicooker. Vložte kukuřičné klasy do mísy, zalijte je vodou a přikryjte omytými listy. Vařte v režimu „polévka“. Pokud je kukuřice mladá, pak 15 minut po varu a zralejší – asi půl hodiny.
Velmi chutná kukuřice se ukáže jako velmi chutná na gril. Napíchněte ji na špejle a připravte na otevřeném ohni. Můžete ji také krátce namočit, potřít olejem, osolit a položit na uhlí v listech.