V některých případech by se uzeniny měly vyhodit.
Uzenářské výrobky se u nás dělí na několik druhů / foto pixabay.com
Nejpřirozenější je bezpochyby klobása, která je vyrobená doma a u které máte jistotu, že obsahuje pouze kvalitní maso a koření. Ne vždy je však na přípravu takového pokrmu čas. Nejčastěji si tento výrobek musíte vybrat v obchodě. V tomto případě je velmi důležité věnovat pozornost tomu, co je napsáno na etiketě.
Na je naše země existují různé druhy výrobku a složení závisí na tom, ke kterému z nich výrobky patří. Takto mohou vypadat masové dobroty:
- první stupeň;
- druhá třída;
- nejvyšší stupeň podle státní normy (GOST).
Párky první a druhé jakosti mohou obsahovat škrob, glutaman sodný, látky zvýrazňující chuť a vůni, emulgátory a stabilizátory. Masné výrobky vyšší třídy vyrobené podle GOST by tyto přídatné látky obsahovat neměly, mohou však obsahovat kyselinu askorbovou, udící látky a dusitan sodný.
Která uzenina je nejpřírodnější
Odborníci považují kvalitní „vařenou“ uzeninu za nejpřirozenější a nejméně nebezpečnou. Na rozdíl od uzených a polouzených klobás prochází méně stupni zpracování – nesmaží se ani neudí, takže výrobek není nasycen karcinogenními látkami.
Přestože je „vařená“ považována za nejméně nebezpečnou, neměla by se jíst často. Doporučuje se sníst 50 gramů výrobku denně.
To, co je napsáno na obalu výrobku, se ne vždy shoduje s tím, co výrobek skutečně obsahuje. Pokud máte pochybnosti o kvalitě zakoupeného výrobku, můžete si ho doma otestovat.
Jak zkontrolovat, zda je uzenina pravá, nebo ne – jednoduché tipy a triky
Existuje elementární způsob, jak zjistit, zda je „uvařená“ klobása opravdu kvalitní, nebo zda výrobce něco neošidil.
Nakrájejte ji na kostičky, vložte do sklenice a zalijte čistou vodou. Dobrý výrobek se potopí a špatný bude plavat. Kousky „vařeného“ budou plavat, pokud výrobek obsahuje polyfosfáty, sójovou vlákninu nebo škrob. Tyto složky by v drahých odrůdách neměly být přítomny.
Jak zkontrolovat kvalitu uzeniny doma – ještě jeden způsob
Velmi snadno zjistíte, zda je ve „vařeném“ škrobu – stačí nakapat několik kapek jódu na kousek nakrájeného uzenářského výrobku a počkat 2-3 minuty. Pokud jód zmodrá nebo zčerná, výrobek obsahuje hodně škrobu.
I přírodní výrobek od falzifikátu lze vizuálně snadno odlišit – při krájení lze jasně pozorovat, že existují oddělené vrstvy tuku a masa. Kvalitní výrobek by měl mít nepříliš výraznou vůni a chuť masa, stejně jako koření. Neměly by se v něm vyskytovat žádné cizí pachy ani chutě. Pokud má výrobek příliš jasnou barvu, mělo by to být také alarmující.
Jak zkontrolovat čerstvost uzenin
Výrobek, který není čerstvý, může být oslizlý. Mění se také vůně, chuť a barva. Pokud se zápach výrobku stal nepříjemným, například kyselým, měl by být odeslán do odpadu. Totéž je nejlepší udělat i v případě, že se změní barva masného výrobku.
Již dříve My zjistil, jak si vybrat dobrou uzeninu.