Díky tomuto triku budou vaše pokrmy mnohem chutnější – stačí rýži před vařením osmažit.
Je možné smažit rýži před vařením / depositphotos.com
Rýže je oblíbenou přílohou k masu, rybám a zelenině. Málokdo ví, že ji lze udělat ještě chutnější, pokud použijete jeden trik. Zjistěte, proč se rýže před vařením smaží a jak to ovlivní chuť pokrmu.
Proč smažit rýži před vařením
Rýže se před vařením smaží, aby byla křehká. Během smažení se zrnka provoní a dobře se od sebe oddělí. Po uvaření se taková rýže neslepí, což je při vaření pilafu velmi důležité.
To znamená, že byste neměli smažit krupici na kaše, závitky a další pokrmy, kde potřebujete hustou a lepivou rýži. Také nesmažte kulatozrnné odrůdy – nebudou se drobit.
Jak osmažit rýži na pilaf
Před smažením rýže ji nezapomeňte několikrát propláchnout. Poté ji vyklopte na cedník a slijte všechnu vodu. Rozehřejte pánev s několika lžícemi oleje a vložte na ni kroupy v jedné vrstvě. Za pravidelného míchání ji několik minut opékejte. Zrna by měla být suchá a průhledná.
Poté rýži zalijte vroucí vodou nebo ji přendejte do hrnce s vroucí vodou. Vařte, dokud není hotová (15-20 minut), a podávejte. Aby byla kaše chutná, na začátku vaření ji osolte.
Nezapomeňte, že neexistuje univerzální návod, jak správně smažit syrovou rýži. Pokud chcete, můžete kroupy smažit bez oleje nebo s přídavkem rostlinné smaženice.