Soda nebo kvásek – co je pro těsto lepší? My vám pomůže pochopit základy pečení.
Soda nebo kypřící prostředek – co je lepší / foto depositphotos.com
Soda i kvásek do těsta slouží ke stejnému účelu – dodávají těstu vzdušnost, při pečení ho nadnášejí a odlehčují jeho strukturu. Tyto složky však nejsou vždy zaměnitelné.
Milovníkům pečení se bude hodit vědět, kdy do těsta přidat kvásek a kdy jedlou sodu. Pak vás při pečení nečekají nepříjemná překvapení a problémy s těstem.
Do jakého těsta přidávat jedlou sodu
Působení jedlé sody je založeno na jednoduché chemické reakci. Zásada obsažená v jedlé sodě reaguje s kyselými složkami a uvolňuje vzduchové bubliny. Těsto se stává vzdušným a během pečení rychle stoupá.
Proto, aby jedlá soda správně fungovala, musí těsto obsahovat kyselé složky: citronovou šťávu, kefír, fermentované mléko, šťávu z lesních plodů, zakysanou smetanu atd. Velmi vzdušné a lehké se sodou dopadnou palačinky na kyselo nebo lívance. V postních knedlících však není soda potřeba.
Je nutné hasit jedlou sodu octem?
Mnoho hospodyněk ví od svých maminek a babiček, že jedlou sodu je třeba kvůli chemické reakci hasit octem. Není to však nutné. Pokud uhasíte jedlou sodu ještě ve lžíci, vzduchové bubliny se neuvolní do těsta, ale jednoduše ve lžíci prasknou. Místo hašení jedlé sody ji jednoduše vmíchejte do těsta s kyselými přísadami.
Kdy přidat do těsta kvásek
Kvásek se skládá z mouky, jedlé sody a kyselé složky, se kterou jedlá soda reaguje. Kvásek do těsta přidáváme tehdy, když kyselé složky nepoužíváme. Vyrábí se z něj dobré sušenky a piškoty. Nemusí fungovat v případě, že bylo dlouho skladováno otevřené a dostala se do něj vlhkost. Proto je lepší koupit přísadu v malých sáčcích.
Kvásek reaguje ihned po přidání tekutých přísad. Proto se doporučuje poslat výrobky s kváskem ihned do trouby, než reakce skončí.