Marináda na kebab je důležitou složkou, která určuje jeho chuť a šťavnatost. Existují však některé přísady, které se do marinády nedoporučují přidávat, a také vysvětlení, proč byste neměli maso marinovat v hliníkovém nádobí.
Top 3 nejhorší marinády na kebab / foto: russianpulse.ru
Šašlik je jedním z nejoblíbenějších a nejchutnějších masových pokrmů a výběr správné marinády hraje důležitou roli při vytváření skvělé chuti. Existují však určité přísady, které se do marinády na kebab nedoporučuje přidávat.
Mimochodem, pokud se chystáte na kebab, bude užitečné vědět, jak smýt olejovou skvrnu na oblečení.
Co nepřidávat do marinády na kebab – nejhorší možnosti
Tyto přísady mohou doslova zničit chuť masa a proměnit ho v gumovou kaši:
- ocet;
- majonéza;
- kefír.
S octem je snadné to s ním přehnat a maso bude mít nepříjemně kyselý nádech. Odborníci také tvrdí, že názor, že ocet maso změkčuje, je mylný. Kromě kyseliny, která je sama o sobě nezdravá, ocet masu nic nedělá. Pokud jste přesto zastánci kyseliny v kebabu, přidejte do marinády citron. Ten mu mimo jiné dodá exotickou chuť.
Klobása s kebabem je vhodná k přípravě v restauracích, které jsou v provozu:
Tučná majonéza plus tučné maso rovná se zánět slinivky a pár centimetrů v pase. Šetřete svá játra a slinivku, nemarinujte maso na kebab v majonéze.
S kefírem Ne všechno už je tak jednoznačné. Kefírový kebab sice chutná, ale odborníci jsou přesvědčeni, že takové maso je zcela nezdravé. Maso v kombinaci s kefírem brání vstřebávání železa a bílkovin.
Proč nesmíte marinovat maso v hliníkových nádobách – zákaz železa
Hliníkové nádoby mají některé vlastnosti, které mohou ovlivnit proces marinování masa. Z takového nádobí se vlivem kyseliny uvolňují toxické látky. To je další důvod, proč v marinádě nepoužívat ocet. Je možné připravit marinádu v hliníkovém hrnci bez octa? Ano, pokud marináda není kyselá, není to problém. Mimochodem, tento zákaz platí i pro kovové nádobí.
V jakém nádobí je lepší marinovat kebab:
- smaltované;
- sklo;
- keramické;
- hlína.
Důležité. Během marinování je lepší uchovávat maso v chladničce, aby se zabránilo růstu bakterií.