Prozradíme vám, proč byste neměli ohřívat potraviny v mikrovlnné troubě a které potraviny je lepší připravovat jiným způsobem.
Jaké potraviny by se neměly dávat do mikrovlnné trouby – seznam / depositphotos.com
Mikrovlnná trouba – univerzální a známý kuchyňský spotřebič, který používá téměř každý náš krajan. Ne všichni však vědí, že ne všechny potraviny lze tímto způsobem ohřívat.
Agentura My zjistila, které výrobky by se do mikrovlnné trouby v žádném případě neměly dávat.
Proč byste zásadně neměli ohřívat potraviny v mikrovlnné troubě
Existuje seznam potravin, které na mikrovlnné záření reagují velmi negativně, např:
- maso a drůbež – dochází k narušení struktury tkání, z vláken se uvolňují karcinogenní látky a hrozí nebezpečí otravy;
- ovoce, bobuloviny a byliny – užitečné látky se ztrácejí, místo toho se aktivují dusičnany, které mohou způsobit poruchy trávicího traktu;
- brambory – škrob se štěpí, aktivněji se hromadí v těle, což vede k hromadění tuku;
- houby – bílkoviny ve složení mění svou strukturu, po zahřátí se z nich uvolňují nebezpečné látky vedoucí k žaludečním potížím.
Není jasné, proč nelze ohřívat voda v mikrovlnné troubě, ale zde je vysvětlení spíše fyzikální než chemické – trouba ohřívá kapalinu více než otevřená nádoba. Pokud tedy ohříváte vodu v konvici nebo hrnci, můžete teplotu regulovat. V případě mikrovlnné trouby taková možnost neexistuje, takže když z trouby vyndáte hrnek s vodou, riskujete, že se spálíte.
Proč by se vejce neměla ohřívat v mikrovlnné troubě
Kuchaři nedoporučují ohřívat ani vařit tento výrobek v mikrovlnné troubě. Ve složení slepičích a křepelčích vajec se totiž nachází velké množství bílkovin a proteinů, které na mikrovlnné vlny reagují negativně. Pokud toto pravidlo ignorujete a vejce přesto vložíte do mikrovlnné trouby, budou se uvolňovat toxiny nebezpečné pro lidské zdraví. Navíc takový výrobek může vůbec explodovat, což také není nijak zvlášť příjemné, zejména pokud jste troubu neplánovali umýt.
Proč nemůžete ohřívat mléko v mikrovlnné troubě
Jakékoli mléčné výrobky, včetně mléka, se kategoricky nedoporučuje ohřívat v mikrovlnné troubě. Důvodem je, že „mléko“ obsahuje užitečné bifidobakterie, které vlivem mikrovlnného záření zanikají. V lepším případě vypijete nebo sníte nepoužitelný výrobek, v horším případě se otrávíte, protože mléko ohřevem zkysne a vy si toho hned nevšimnete. S přihlédnutím k této nci je jasné, proč nemůžete tvaroh ohřívat v mikrovlnné troubě – může zmizet i vlivem vlnění.
Proč nemůžete ohřívat med v mikrovlnné troubě
Často se stává, že med začne kvůli dlouhému skladování krystalizovat a každý z nás ho začne zahřívat, aby se mu vrátila viskózní struktura. Takové počínání však vede k negativnímu výsledku – kvůli vysoké teplotě med ztratí své prospěšné vlastnosti, navíc pokud ho vystavíte příliš dlouho, mohou se z výrobku začít uvolňovat karcinogenní látky.