Podle odborníků může některým lidem nadměrné množství banánů způsobit zdravotní problémy.
Banány jsou zároveň dobrou a zdravou svačinkou / foto pixabay
Banány jsou skvělým zdrojem energie a obsahují vlákninu, která je velmi prospěšná pro vaše střeva. Je však důležité jíst toto ovoce s mírou, zejména pokud máte určité zdravotní problémy. Proto vám verywellhealth doporučuje omezit se na dva až tři banány denně.
Podle odbornice na výživu doktorky Alexandry Rosenstockové mohou zdraví lidé, kteří nemají problémy s ledvinami, bez obav jíst dva až tři banány denně.
„Banány jsou obecně bezpečné, ale lidé s poruchou funkce ledvin riskují zvýšenou hladinu draslíku, pokud jich konzumují příliš mnoho,“ vysvětlila.
Upozorňuje, že k hyperkalémii dochází, když je v krvi příliš mnoho draslíku. Tato porucha může způsobit závažné příznaky, z nichž některé jsou život ohrožující, protože může způsobit srdeční arytmii, ochrnutí a svalovou slabost.
Rosenstock zároveň dodal, že lidem s cukrovkou se doporučuje jíst banány.
Doktorka Samantha Dierasová zase upozornila, že pokud sníte příliš mnoho banánů, můžete pociťovat zažívací potíže, jako je plynatost, nadýmání a průjem.
„Banány mohou způsobovat nepříjemné příznaky ze strany gastrointestinálního traktu (trávicího traktu – My), a to z několika důvodů: obsahují hodně vlákniny a jsou také potravinou s vysokým obsahem FODMAP. FODMAP je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Někteří lidé nedokážou tyto sacharidy účinně trávit, což může způsobovat gastrointestinální problémy,“ vysvětluje materiál.
Také vysoký obsah vlákniny v banánech může být škodlivý pro lidi, kteří mají problémy s trávicím traktem, například syndrom dráždivého tračníku.Proč jsou banány dobrou svačinou?
Odborníci tvrdí, že banány obsahují draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, antioxidanty a vlákninu, kterou se vyplatí konzumovat denně.
„Méně zralé banány mohou díky obsahu rezistentního škrobu působit jako prebiotikum, které vyživuje střevní bakterie,“ dodal Rosenstock.
Další tipy odborníků na výživu
Dříve odborníci na výživu odpovídali na otázku, zda je pití ledového čaje prospěšné. Podle jednoho z odborníků může být čaj skvělým způsobem hydratace, ať už je horký, nebo studený.
„Záleží na způsobu přípravy: čerstvě uvařený a neslazený čaj – studený nebo horký – si zachovává všechny své výživové vlastnosti,“ ujistila odbornice na výživu Grace A. Derocha.
Odborníci na výživu také prozradili, které potraviny obsahují více vitaminu C než pomeranč. Podle nich do tohoto seznamu patřila červená paprika, brokolice, zelí, růžičková kapusta, chilli papričky, kedlubny a špenát.