Má káva bez kofeinu nějaký přínos: odborníci dali jasnou odpověď

Káva bez kofeinu obsahuje prakticky všechny stejné chemické látky jako běžná káva.

Káva bez kofeinu obsahuje polyfenoly stejně jako běžná káva/ My Collage, foto: depositphotos.com, foto: Pixabay.com

Nervozita a úzkost z kofeinu, mohou být tak zlé, že mnoho lidí přechází na kávu bez kofeinu v domnění, že je nepochybně zdravější. Jak však píše The Telegraph podle odborníků to v této otázce není tak jednoduché. Jaké jsou výhody a škody kávy bez kofeinu ve srovnání s běžnou kávou, se dočtete dále ve zprávě.

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Bezkofeinová káva je káva, která se před pražením upraví tak, aby se z ní odstranil kofein „pomocí chemických látek, jako je oxid uhličitý, nebo namáčením zrn ve vodě“, říká Dr. Carlo La Vecchia, profesor na Milánské univerzitě a odborník z Ústavu pro vědecké informace o kávě.

Množství kofeinu, které v kávových zrnech po této úpravě zůstane, je zanedbatelné, říká doktor La Vecchia. Tento proces však neodstraní kofein ze zrn úplně, zůstávají v nich „asi 2 %, ale v každém případě méně než 3 %“ jejich přirozeného obsahu. Pro srovnání, typický šálek filtrované kávy obsahuje přibližně 100 mg kofeinu, zatímco filtrovaná káva bez kofeinu má téměř 2 mg.

Zdravotní přínosy kávy

Běžná káva bez kofeinu má mnoho zdraví prospěšných účinků a většina z nich zůstává plně zachována během procesu dekofeinizace. Jeden šálek uvařené kávy bez kofeinu poskytuje 2,4 % doporučené denní dávky hořčíku a 4,8 % draslíku a 2,5 % niacinu (vitaminu skupiny B).

Polyfenoly obsažené v kávě, konkrétně melanoidiny a kyselina chlorogenová, jsou příčinou jejích zdraví prospěšných účinků, včetně snížení rizika cukrovky v některých případech až o 10 %.

Kyselina chlorogenová je také spojována se zlepšením kardiovaskulárního zdraví a melanoidiny mají prebiotický účinek, podporují rozmanitost střevní mikroflóry.

Také pravidelná konzumace kávy je spojena se „snížením úmrtnosti ze všech příčin“, tvrdí profesorka Sarah Berryová.

Studie Imperial College London z roku 2017 zjistila, že lidé, kteří vypijí tři šálky kávy denně, žijí déle než ti, kteří kávu nepijí.

Podle jiné studie, které se zúčastnilo asi 200 Australanů po dobu 10 let, může důsledná konzumace kávy také zpomalit pokles kognitivních schopností s věkem.

„S výjimkou kofeinu je chemické složení kávy bez kofeinu velmi podobné kávě bez kofeinu a je stále bohatá na prospěšné polyfenoly,“ říká profesor Berry. Káva bez kofeinu by vám tedy měla přinést všechny zdravotní výhody pití kofeinu.

Hlavní rozdíl – a nevýhoda – kávy bez kofeinu spočívá v tom, že na rozdíl od kávy bez kofeinu vám nepřináší dočasné zvýšení bdělosti a koncentrace – což je důvod, proč mnozí z nás bez šálku kávy ráno nevydrží.

Existují nějaká rizika nebo omezení pití kávy bez kofeinu?

Káva bez kofeinu je bezpečná, ale okamžité abstinenční příznaky, které se objeví, když se vzdáte kofeinu, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost a ztráta koncentrace, mohou být nepříjemné. Protože však káva bez kofeinu stále obsahuje malé množství kofeinu, stále byste jí neměli pít příliš mnoho.

Co se týče kávy bez kofeinu, „až pět šálků denně je bezpečných,“ říká profesor Berry, ale „největší přínos a nejméně vedlejších účinků zaznamenáte, když budete konzumovat dva až tři šálky denně“.

Obecně poznamenává, že oba druhy kávy jsou pro tělo prospěšné.

„Oba nápoje mají obrovský přínos, ale káva s kofeinem zlepší kognitivní funkce, zatímco káva bez kofeinu podporuje lepší spánek a může být vhodnější pro lidi s citlivostí na kofein,“ shrnuje.

Vědci již dříve zjistili, že lidé, kteří pijí kávu ráno, mají zdravotní výhody, které se neprojevují u těch, kteří ji pijí později během dne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími