Aby byly okurky vždy čerstvé a křupavé, stačí přidat jen jednu přísadu.
Tajemství křupavých okurek / Koláž: My, foto: pixabay.com
Dozvíte se:
- Proč okurky rychle ztrácejí křupavost a jsou vodnaté?
- Jak správně skladovat okurky, aby zůstaly křupavé
- Proč šéfkuchaři doporučují odstranit jádro okurky
Okurky mají zřídkakdy výraznou nebo intenzivní chuť, ale jsou křupavé, osvěžující a výživné, a proto zůstávají oblíbenou surovinou pro mnoho pokrmů. Hodí se do lehkých salátů i klasických sendvičů.
Společnost My se naučila, jak je správně skladovat, aby zůstaly co nejdéle křupavé a čerstvé. Okurky obsahují 96 procent vody, takže se mohou při vaření rychle rozmočit, zejména pokud je nezbavíte přebytečné vlhkosti. Mnoho kuchařů radí odstranit jádro okurky, ale existuje i jednodušší způsob.
Přidáním špetky soli do plátků okurky spustíte proces osmózy – přirozený jev, díky němuž zelenina ztratí přebytečnou vlhkost a získá hustší a křupavější strukturu, píše . Díky tomu se okurky nepromění ve vodnatou kaši a lépe absorbují omáčky, dresinky nebo marinády.
Novinářka z HuffPostu Amy Gloverová vyzkoušela tuto metodu při přípravě salátu z červené cibule a okurek a uvedla, že výsledek byl tak úspěšný, že by se „už nikdy nevrátila ke starému způsobu“. Salát uložila na několik dní do chladničky a všimla si, že ani třetí den „v něm nebyla žádná nechutná vodnatá hmota, která se obvykle hromadí na dně nádoby“.
3 základní zeleninové salátové zálivky / Infografika: My
V podobném experimentu doporučuje autorka All Recipes Katherine Martynko přidat do čerstvě nakrájených okurek špetku soli, nechat je 30 minut v sítu nad miskou a poté je jemně otřít papírovou utěrkou. Tento jednoduchý trik pomůže udržet je dlouho čerstvé, křupavé a chutné.
Pokud máte méně času, můžete nechat okurky se solí 10 minut – to už bude stačit na to, aby ztratily přebytečnou vlhkost, aniž by ztratily strukturu.
O zdroji:
. – je britský zpravodajský web spojený s deníkem Daily Express, který je jedním z nejstarších bulvárních novin ve Spojeném království. Stránky vlastní mediální společnost Reach PLC, která vlastní i další populární publikace, jako jsou Daily Mirror a Daily Star.
Pokud zjistíte chybu, zvýrazněte text a stisknutím kláves Ctrl+Enter ji nahlaste redakci.