Co se stane s tělem, když budete jíst meloun každý den: odborníci na výživu řekli o jeho výhodách

Melouny výborně hasí žízeň a jsou plné antioxidantů.

Meloun je pro tělo velmi prospěšný / foto: Pxhere

V horkém letním období, kdy jsou melouny zralé, si neodpírejte potěšení z toho, že si dáte jeden nebo dva plátky. Melouny pomáhají udržovat vodní rovnováhu, jsou prospěšné pro srdce a tonus pleti. Meloun si můžete vychutnat různými způsoby – jíst ho obyčejný, přidávat ho do salátů nebo si na jeho základě připravit letní smoothie, uvedli odborníci na webu marthastewart.com.

Odbornice na výživu a autorka kuchařek Mika Siva uvedla, že meloun je skvělým způsobem, jak bojovat proti riziku dehydratace – jednomu z velkých problémů letních měsíců. Koneckonců melouny obsahují asi 92 procent vody a jsou skvělým zdrojem tekutin. A odbornice na výživu a učitelka vaření Susan Greeleyová dodala, že vedle značné dávky vody obsahuje meloun také důležité minerály, jako je draslík, fosfor a hořčík.

A voda v melounu poskytuje pocit sytosti a může být tajnou zbraní při hubnutí a regulaci hmotnosti.

„Pro ty, kteří hledají zajímavější a osvěžující možnosti, jak uhasit žízeň bez přidání velkého množství kalorií, jsou meloun a melounová šťáva skvělou volbou,“ říká Greeley.

Jeden šálek melounu nakrájeného na kostičky obsahuje asi 46 kalorií. Siva dodává, že ve srovnání s jiným ovocem je meloun méně kalorickou potravinou, která vám díky vysokému obsahu vody pomůže cítit se sytí.

Meloun je nejlepší jíst tak, že ukusujete kousek po kousku / foto depositphotos.com

Dále uvedla, že meloun je bohatý na vitaminy A a C – antioxidanty, které hrají důležitou roli pro zdraví pokožky a imunitu. Zároveň jsou v rozpuštěném stavu, což přispívá ke zdraví pokožky a podporuje trávení, což potvrzuje i studie o vlivu vitaminů na zdraví pokožky.

Přínosy melounu pro zdraví srdce

Přestože obsah vlákniny v melounu je poměrně nízký – asi 0,4 gramu na 2/3 šálku – ostatní živiny z něj činí cenný zdroj živin.

„Melounová šťáva je dobrým zdrojem látek, jako je arginin, citrulin a lykopen. Ty mají kardioprotektivní vlastnosti,“ říká Greeley s odkazem na studii.

Ve specializované studii bylo prokázáno, že aminokyselina L-citrulin, která se nachází především v melounu, zlepšuje sportovní výkon. Podle Greeleyho je její nejvyšší koncentrace v bílé slupce. V těle se citrulin metabolizuje na esenciální aminokyselinu arginin. Podle Greeleyho je rozhodující pro syntézu oxidu dusnatého, molekuly, která reguluje tonus cév.

Meloun obsahuje také lykopen, který je silným antioxidantem. Dalšími zdroji tohoto přírodního červeného barviva jsou rajčata, růžový a červený grapefruit a ga. Meloun však obsahuje o 40 % více této fytochemické látky než červená rajčata.

„Lykopen může zlepšovat hladinu lipidů a krevní tlak a také chránit před některými druhy rakoviny,“ říká Greeley.

Jak správně jíst meloun

Přestože melouny obsahují hodně vlákniny, část z ní se ztratí při vymačkávání šťávy. Greeley tvrdí, že si zachovává dostatek aminokyselin a antioxidantů, aby byla prospěšná. Šťáva se však stává koncentrovanější a sladší než stejné množství celého melounu. Proto je nejlepší jíst meloun kousek po kousku. Jedlá je i slupka a semena. Slupku lze nakládat nebo kandovat a semínka lze pražit.

Proč nemůžete jíst jen melouny

Na sociálních sítích se stal populární nový trend, kdy lidé po několik dní jedí pouze melouny a vyprávějí o svých pocitech. Jejich hlavním cílem je rychle zhubnout. Odborníci na výživu však varují, že efekt takového hubnutí nezůstane dlouho a tělu spíše uškodí než pomůže.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími