Ve třech regionech se vyskytly epidemie akutních střevních infekcí: Ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení.

Onemocnělo 70 osob, z toho 19 dětí.

Kyjevská pohotovostní nemocnice / ilustrační foto My

V týdnu od 14. do 20. července byly na je naše země zaznamenány tři epidemie akutních střevních infekcí: v Záporožské, Ivano-Frankovské a Lvovské oblasti. Podle zprávy na internetových stránkách ukrajinského ministerstva zdravotnictví se 70 nemocným, včetně 19 dětí, dostalo v nemocnicích veškeré potřebné lékařské péče.

Upozorňuje se, že počet onemocnění akutními střevními infekcemi v létě předvídatelně roste, proto lékaři připomínají pravidla prevence a první příznaky, kdy je třeba co nejdříve kontaktovat lékaře.

„Nezapomínejte zejména na prevenci: dodržujte pravidla osobní hygieny, myjte si ruce a výrobky; nekonzumujte výrobky, které byly skladovány v rozporu s podmínkami skladování; ovoce a zeleninu před vařením omyjte čistou vodou; nezanedbávejte dobu tepelné úpravy masných a rybích výrobků atd.“, – upozornili na ministerstvu zdravotnictví.

Zdůrazňuje se, že střevní infekce se přenášejí konzumací kontaminovaných potravin nebo vody, při koupání v kontaminovaných vodních nádržích, prostřednictvím špinavých rukou a předmětů v domácnosti.

„Příznaky akutních střevních infekcí, při kterých je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc: sucho v ústech a v krku; horečka doprovázená průjmem a zvracením; křečovitá bolest břicha; nevýrazné močení nebo jeho absence“, – připomněli v ministerstvu.

„V případě, že se jedná o onemocnění, které může být způsobeno nemocí z povolání, je třeba se obrátit na lékaře:

Dále se uvádí, že nejčastějšími faktory přenosu střevní infekce jsou hotová jídla a cukrovinky, mléko a mléčné výrobky, vejce. A původci střevních infekcí se nejčastěji vyskytují v syrových potravinách živočišného původu (maso, vejce, nepasterizované mléko, mořské plody), neumytém ovoci a zelenině.

Riziko infekce se zvyšuje, pokud nejsou dodrženy podmínky skladování těchto produktů – pokud není dodržen teplotní režim, datum spotřeby nebo pravidla přepravy.

„Aby se zabránilo infekci, měly by být všechny výrobky důkladně omyty a potraviny živočišného původu by měly být před konzumací dostatečně tepelně ošetřeny,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Incident se známým restauratérem

Jak již dříve informovala agentura My, ukrajinský restauratér Miša Katsurin dříve prohlásil, že ve Lvově otevřel nový podnik. Po akci, které se zúčastnilo mnoho návštěvníků, vyšlo najevo, že sám Katsurin a jeho hosté byli otráveni.

Katsurin poznamenal, že „předběžnou hypotézou jsou vejce a vaječný krém v dezertech ze 14. a 15. července“. Dodal, že restaurace je prozatím dočasně uzavřena, protože v ní pokračují nezbytné kontroly a všechny produkty budou zužitkovány.

Podle orgánů činných v trestním řízení bylo zraněno 43 lidí, mezi nimi tři děti. Policie kvůli incidentu zahájila trestní řízení – podle paragrafu o porušení hygienických předpisů a norem k předcházení infekčním onemocněním a hromadným otravám.

Mohlo by vás také zajímat: Zprávy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími