Poradíme vám, jak správně vykopat a uskladnit červenou řepu.
Existuje několik termínů sklizně řepy podle lunárního kalendáře / depositphotos.com
naši občané pěstují na svých zeleninových zahrádkách mnoho plodin. Je velmi důležité pochopit, kdy je čas je sklízet. Měly by mít čas dozrát, ale zároveň být v dobrém stavu pro další skladování.
Dnes se budeme zabývat tím, jak a kdy vykopávat stolní řepu. Již dříve jsme si řekli, kdy vykopávat česnek.
Kdy vykopat červenou řepu na je naše země
Podle almanachu Old Farmer’s Almanac je v lunárním kalendáři jen několik termínů, kdy je v následujících třech měsících vhodné vykopat podzemní plodiny, zejména mrkev a červenou řepu. Jsou to 14.-15. srpna, 11.-12. září a 17. října..
Fáze Měsíce však nejsou jedinou věcí, které je třeba při sklizni věnovat pozornost.
Podle zkušených zahrádkářů je ideální dobou pro vykopání řepy na zimu podzim. Tato volba času jí umožní získat maximální množství živin a chuti. Zároveň se nevyplatí se sklizní příliš dlouho otálet, protože vás mohou zastihnout mrazy.
Každý zahrádkář si může samostatně vypočítat vhodnou dobu pro svou řepu. Pokud jste zasadili středně zrající odrůdu, počítejte tři až čtyři měsíce ode dne výsadby, a pokud pozdní, pak pět měsíců (135-140 dní).
V prvním případě připadá sklizeň na srpen a začátek září, ve druhém na konec září a polovinu října.
Jak vykopat a skladovat červenou řepu
Poté, co jsme si ujasnili, kdy řepu vykopat, přejděme k praktické stránce věci. Nejprve si prohlédněte plody. Pokud jsou připraveny ke sklizni, jejich horní část bude na povrchu a spodní listy budou žluté a zaschlé.
Odřízněte listy a opatrně vidlemi řepu vypíchněte. Vyjměte plody a oklepejte z nich zeminu. Poté je položte na místo chráněné před deštěm, aby mohly oschnout.
Červenou řepu skladujte na tmavém a chladném místě. Postačí chladnička, sklep nebo zasklený balkon. Je důležité, aby řepa nebyla příliš přeplněná a mezi bednami zůstal prostor pro větrání.
Za velmi účinný způsob skladování se považuje ponoření plodů do pilin nebo písku. Měly by tedy být v bedně rozloženy ve vrstvách a zasypány suchou směsí dle vlastního výběru. Tím je ochráníte před hnilobou.