Proč nejsou palačinky nadýchané a hnědé: nejčastější chyby

Připravit těsto na lívance není složité, ale ne každému se podaří opravdu nadýchané a chutné lívance. Ukazuje se, že i tak jednoduchý pokrm má svá tajemství.

Příprava palačinek je poměrně snadná, hlavní je znát základní pravidla práce s těstem / foto depositphotos.com

Lívance – to je pokrm, kterým mnoho hospodyněk začíná své seznámení s těstem. Uvařit lívance je jednoduché a rychlé a výsledek je fantastický. Ale i tak jednoduché těsto se dá zkazit, pokud neznáte několik důležitých pravidel.

Jak na lívance?

Proč jsou palačinky uvnitř syrové

Palačinky jsou rozmočené, pokud je smažíte na velmi vysoké teplotě. V takovém případě se na povrchu spálí, ale uvnitř se nestihnou upéct. Ideální lívance by se měly smažit při střední teplotě, která se blíží minimu, a pouze pod pokličkou.

Proč palačinky padají

Palačinky se mohou převrátit z několika důvodů. Za prvé, pokud bylo těsto příliš tekuté. V tomto případě lze siti napravit. Přidejte do těsta trochu mouky a vaše příští palačinky budou hustší.

Také se může stát, že palačinky spadnou, pokud použijete kefír z lednice. Kefír do těsta by měl mít pokojovou teplotu nebo být mírně teplý. Nepoužívejte kefír z lednice, protože palačinky nebudou nadýchané.

Dalším důvodem, proč lívance padají, je studená pánev. Těsto na nadýchané lívance by se mělo vylévat pouze na rozpálenou pánev.

Všimněte si také, že lívance, které smažíte na pánvi bez pokličky, se mohou převrátit.

Co dělat, aby palačinky vykynuly

Aby palačinky vykynuly, nezapomeňte do těsta přidat jedlou sodu. Hospodyňky se liší v názoru, zda by to měla být soda, nebo ne. Někteří tvrdí, že by se soda měla hasit octem, zatímco jiní jsou přesvědčeni, že kefír tento úkol zvládne dokonale a ocet zde bude zbytečný. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli možnost, sodu budete potřebovat v každém případě. Pokud nemáte jedlou sodu, můžete ji nahradit roztíračem těsta.

Kromě toho, aby lívance vykynuly, je třeba je připravit na tučném kefíru nebo zakysané smetaně. Můžete také použít droždí.

Foto depositphotos.comFoto depositphotos.com

Proč nejsou palačinky rudé

Lívance nikdy nezhnědnou, pokud těsto nalijete na studenou pánev. Chcete-li mít lívance rudé, musíte pánev co nejvíce rozehřát, lehce ji potřít rostlinným olejem, snížit teplotu na minimum a teprve potom nalít těsto na pánev. Lívance by se měly smažit se zavřenou pokličkou.

Tajemství nadýchaných lívanců na kefíru

Čím kyselejší je kefír, tím nadýchanější budou lívance. Všimněte si také, že díky tučnému kefíru bude těsto chuťově výraznější. Aby byly lívance nadýchané, vyšlehejte vejce a cukr zvlášť a teprve potom přidejte do těsta teplý kefír.

Chcete-li mít nadýchané lívance, přidejte do kefíru droždí. Můžete použít buď sušené, nebo čerstvé droždí. Po přípravě těsta ho přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout. Lívance připravené s kefírem a droždím jsou nadýchané, velmi vzdušné a opravdu připomínají chmýří.

Proč nejsou palačinky na mléce nadýchané

Mléko není pro tento pokrm tou nejlepší surovinou. Faktem je, že mléko je pro přípravu palačinek ideální, ale lívance mají rády kyselé prostředí. Pokud chcete udělat nadýchané lívance, budete potřebovat kefír nebo rjaženku, ale ne mléko. Nadýchané lívance s mlékem nikdy neuděláte.

Pokud jste těsto přesto uhnětli na mléce a nechcete ustoupit, siti lze napravit přidáním sáčku sušeného droždí do mléka. Těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na hodinu na teplé místo, aby droždí mohlo pracovat. Takové placky budou nadýchané. Uvědomte si však, že droždí je jediný způsob, jak udělat palačinky na mléce nadýchané.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími