Chuť, kterou si zamiluje každý: recept na neskutečně lahodné nakládané cukety

Hostitelka se podělila o velmi jednoduchý recept na nakládané cukety na zimu. Vyjdou křupavé a mají lehkou sladkokyselou příjemnou chuť.

Recept na nakládané cukety / Koláž: My, foto: depositphotos.com/ pixabay

Co se naučíte:

  • Jak sterilizovat sklenice před konzervováním
  • Jak připravit marinádu na cukety
  • Co budete potřebovat k marinování cuket

Léto je v plném proudu a s ním i aktivní sklizeň. Hospodyňky mají nyní spoustu práce, protože se věnují nejen sklizni, ale také přípravám na zimu a zavařování. Jedna ukrajinská hostitelka se s námi podělila o neuvěřitelný recept na výbornou marinovanou cuketu na zimu.

Co potřebujete k nakládání cuket

K přípravě nakládaných cuket na zimu budete potřebovat:

  • 5 litrů vody;
  • 3-4 kg cuket;
  • 250 g cukru;
  • 200 g kamenné soli (nejodované);
  • 200 g 9% octa;
  • 3-5 ks bobkových listů;
  • 1 hlavička česneku (podle chuti);
  • 10-15 ks hrášku s oregánem;
  • koření (hřebíček, semínka kopru, černý pepř);
  • listy křenu, třešně, rybízu (nepovinné).

Jak nakládat cukety na zimu

Co dělat s cuketami

Nejprve je třeba cukety dobře omýt a nakrájet na plátky. Cukety můžete nakrájet na kolečka nebo na tyčinky – záleží na vás. Pokud máte mladé cukety, mají tenkou slupku, takže je nemusíte loupat. Starší cukety je třeba oloupat a odstranit semínka.

Poté byste měli cukety pevně vložit do sterilizovaných sklenic, přidat bobkové listy, česnek, hrášek oregana pepř a koření.

Lunární výsevní kalendář na červenec / Infografika: My

Jak sterilizovat sklenice

Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody vložte sklenice a sterilizujte je:

  • litrové sklenice – 10 minut;
  • půllitrové sklenice – 5-7 minut.

Jak připravit marinádu

Je třeba přivést k varu 5 litrů vody. Do vroucí vody přidejte 250 g cukru a 200 g soli. Když se vše rozpustí, přilijte 200 g octa.

Jak nakládat cukety

Do sklenic s cuketami nalijeme horkou marinádu. Měla by být nalita až po samý vrch. Poté sklenice zakryjte sterilními víčky, pevně je stočte nebo zatočte, otočte dnem vzhůru a dejte je do tepla, dokud zcela nevychladnou.

Poté by se cuketa měla skladovat na chladném místě. Hostitelka tvrdí, že jsou velmi chutné, křupavé a lehce nakysle sladké.

Podívejte se na video, jak nakládat cukety na zimu:

Bude vás také zajímat:

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími