Hostitelka se podělila o velmi jednoduchý recept na nakládané cukety na zimu. Vyjdou křupavé a mají lehkou sladkokyselou příjemnou chuť.
Recept na nakládané cukety / Koláž: My, foto: depositphotos.com/ pixabay
Co se naučíte:
- Jak sterilizovat sklenice před konzervováním
- Jak připravit marinádu na cukety
- Co budete potřebovat k marinování cuket
Léto je v plném proudu a s ním i aktivní sklizeň. Hospodyňky mají nyní spoustu práce, protože se věnují nejen sklizni, ale také přípravám na zimu a zavařování. Jedna ukrajinská hostitelka se s námi podělila o neuvěřitelný recept na výbornou marinovanou cuketu na zimu.
Co potřebujete k nakládání cuket
K přípravě nakládaných cuket na zimu budete potřebovat:
- 5 litrů vody;
- 3-4 kg cuket;
- 250 g cukru;
- 200 g kamenné soli (nejodované);
- 200 g 9% octa;
- 3-5 ks bobkových listů;
- 1 hlavička česneku (podle chuti);
- 10-15 ks hrášku s oregánem;
- koření (hřebíček, semínka kopru, černý pepř);
- listy křenu, třešně, rybízu (nepovinné).
Jak nakládat cukety na zimu
Co dělat s cuketami
Nejprve je třeba cukety dobře omýt a nakrájet na plátky. Cukety můžete nakrájet na kolečka nebo na tyčinky – záleží na vás. Pokud máte mladé cukety, mají tenkou slupku, takže je nemusíte loupat. Starší cukety je třeba oloupat a odstranit semínka.
Poté byste měli cukety pevně vložit do sterilizovaných sklenic, přidat bobkové listy, česnek, hrášek oregana pepř a koření.
Lunární výsevní kalendář na červenec / Infografika: My
Jak sterilizovat sklenice
Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody vložte sklenice a sterilizujte je:
- litrové sklenice – 10 minut;
- půllitrové sklenice – 5-7 minut.
Jak připravit marinádu
Je třeba přivést k varu 5 litrů vody. Do vroucí vody přidejte 250 g cukru a 200 g soli. Když se vše rozpustí, přilijte 200 g octa.
Jak nakládat cukety
Do sklenic s cuketami nalijeme horkou marinádu. Měla by být nalita až po samý vrch. Poté sklenice zakryjte sterilními víčky, pevně je stočte nebo zatočte, otočte dnem vzhůru a dejte je do tepla, dokud zcela nevychladnou.
Poté by se cuketa měla skladovat na chladném místě. Hostitelka tvrdí, že jsou velmi chutné, křupavé a lehce nakysle sladké.
Podívejte se na video, jak nakládat cukety na zimu:
Bude vás také zajímat:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.