Co je zdravé v ovesných vločkách: 6 důvodů, proč byste měli tuto kaši jíst každý den

Ovesné vločky zlepšují trávení, snižují hladinu cholesterolu a zlepšují spánek.

Ovesné vločky mají mnoho zdravotních výhod, pokud se jedí pravidelně / foto depositphotos.com

Ovesné vločky v každodenním jídelníčku přispívají k hubnutí, zlepšují zdraví trávicího systému, snižují hladinu cholesterolu. Portál Verywellhealth se zabýval otázkou, kdy a jak tuto ovesnou kaši jíst, abychom z ní měli pro tělo maximální užitek.

1. ovesné vločky zlepšují trávení

Oves je bohatý na prebiotika, rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, která přispívá ke zdraví trávicího traktu. Zejména rozpustná vláknina přitahuje vodu, díky čemuž je stolice měkčí.

Nerozpustná a prebiotická vláknina obsažená v ovsu ovlivňuje střevní mikroflóru a zvyšuje počet prospěšných bakterií. Pozitivní vliv na mikrobiální složení střeva mají i další sloučeniny v ovsu, např. avenaciny.

Jaké jsou možnosti využití vajec v potravinách?

Kdy jíst oves pro zlepšení trávení? Záleží na vašich konkrétních stravovacích potřebách a preferencích, uvádí publikace.

2 – Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu

Opět se tvrdí, že neexistuje lepší denní doba pro konzumaci ovesných vloček. Stačí, když ovesné vločky zařadíte do svého každodenního jídelníčku.

Oves obsahuje beta-glukany, druh rozpustné vlákniny, která má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Jeden šálek ovesných vloček obsahuje 7,5 g beta-glukanů. Pro snížení hladiny cholesterolu a snížení rizika srdečních onemocnění odborníci doporučují konzumovat 3 g beta-glukanu denně.

Beta-glukany tvoří v těle gelovitou látku, která pomáhá odstraňovat cholesterol z krevního oběhu. Vytvářejí také bariéru ve střevech, která zabraňuje zpětnému vstřebávání cholesterolu do těla.

Podle některých údajů mohou 3 g beta-glukanů denně snížit hladinu LDL cholesterolu o 5-10 %.

3. Ovesné vločky podporují hubnutí

Konzumace ovsa může podpořit hubnutí, ale neexistuje nejvhodnější denní doba pro jeho konzumaci.

Studie prokázaly, že oves může zvýšit pocit sytosti díky tomu, že beta-glukany zpomalují pohyb potravy trávicím traktem.

Další studie ukázaly, že pokud si člověk vytvoří návyk na konzumaci celozrnných potravin, zejména ovsa, může to mít vliv na snížení hmotnosti a lepší kontrolu hmotnosti. Upozorňuje se však, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se to dalo jednoznačně konstatovat.

4 – Ovesné vločky pomáhají budovat svalovou hmotu

Odborníci zjistili, že konzumace ovsa jako součásti regeneračního jídla po tréninku může pomoci budovat svalovou hmotu.

Jedna studie zjistila, že užívání ovesných proteinových doplňků po dobu 14 dní před a čtyři dny po běhu do vrchu snižuje zánět a bolestivost svalů, což umožňuje tělu rychleji se zotavit a dosáhnout lepších tréninkových výsledků.

Ovesné vločky vařené s mlékem nebo neslazeným sójovým mlékem vyvažují bílkoviny a sacharidy, stejně jako další živiny, jako je vápník, draslík a hořčík potřebné pro regeneraci a budování svalů.

5. Ovesné vločky pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi

Podle odborníků neexistuje dokonalé načasování, i když obecně platí, že přidání ovsa do jídelníčku může zlepšit regulaci hladiny cukru v krvi. Stejné beta-glukany zpomalují trávení a vstřebávání sacharidů, takže se po jídle snižuje hladina cukru a inzulinu v krvi.

V jedné studii bylo pozorováno významné snížení hladiny hemoglobinu A1c (HbA1c) při konzumaci jednoho šálku (100 g) ovsa denně po dobu jednoho roku.

6. Ovesné vločky podporují lepší spánek

Přidání většího množství celozrnných obilovin, jako je oves, do jídelníčku na rozdíl od rafinovaných sacharidů může přispět ke kvalitě a délce spánku.

Jedna studie zjistila, že lidé, kteří spali pět hodin nebo méně, konzumovali méně celozrnných obilovin než ti, kteří spali doporučených sedm až osm hodin. Chcete-li zlepšit svůj spánek, zkuste si dát k večeři celozrnnou ovesnou kaši.

Dříve My informoval o 6 potravinách bohatých na vlákninu, které pomohou snížit hladinu cholesterolu. Bylo uvedeno, že některé druhy vlákniny mohou udržovat zdravou hladinu cholesterolu díky interakci se střevním mikrobiomem. Kromě ovesných vloček odborníci za tímto účelem doporučili konzumovat avokádo, chia semínka, mýdlo, luštěniny, edamame (zelené sójové boby).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími