Poradíme vám, jak uvařit beljaši z kefíru, mléka a vody.
Beljaši lze připravit bez hnětení těsta / foto depositphotos.com
Beljaši jsou již dlouho známé mnoha lidem, ale připravit je doma je obvykle velmi časově náročné. Naštěstí existuje více líných receptů, u kterých nebudete muset hníst těsto.
Jak uvařit beleši na kefíru, mléce a vodě – dále v materiálu.
Kefírové beljaši
V tomto receptu se těsto na beleši připravuje na bázi kefíru. K jejich přípravě vezmeme:
- 500 g mletého masa;
- 300 gramů kefíru;
- 200 gramů mouky;
- 70 gramů cibule;
- dvě vejce;
- 0,5 lžičky cukru;
- 0,5 lžičky jedlé sody;
- koření;
- olej na smažení.
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji do měkka. Přidejte mleté maso a smažte asi pět minut.
V míse smíchejte kefír, cukr, vejce, jedlou sodu a koření. Přisypeme mouku a promícháme tak, aby těsto mělo konzistenci jako na palačinky. Přidejte mleté maso a šťávu, kterou pustilo.
Promíchejte a nechte těsto chvíli stát. Tento krok je žádoucí, ale není povinný. Rozehřejte olej a lžící na něj rozetřete těsto s mletým masem. Když je jedna strana hotová, můžete ji obrátit. Přikryjte pokličkou a nechte na minimálním ohni asi pět minut.
Pokračujte ve vaření, dokud není těsto hotové. Líné knedlíky jsou hotové.
Mléčné belyashi
Velmi chutné se ukázaly i tyto belyashi s masem. Pro ně je třeba si vzít:
- 400 gramů mletého masa;
- 80 gramů cibule;
- sůl;
- pepř;
- 100 mililitrů mléka;
- 100 mililitrů zakysané smetany;
- jedno vejce;
- 200 gramů mouky;
- pět gramů kvásku;
- 80 mililitrů oleje (rostlinný olej).
Cibuli nakrájejte na velmi malé kostičky. Osmažte ji společně s mletým masem, dokud se nerozvaří, a dochuťte ji.
Do mísy nalijeme mléko a zakysanou smetanu, přidáme vejce, sůl, prosátou mouku a prášek do pečiva. Promícháme a vypracujeme těsto. Těsto nebude prudké a bude viskózní.
Když mleté maso vychladne, spojte ho s těstem. Na pánvi rozehřejte olej. Lžící vyklopte těsto s masem a opečte beleši z obou stran dohněda.
Beljaši na vodě
Jako poslední se budeme zabývat variantou vaření beljaši, když doma není mléko nebo kefír. Pro ni si vezmeme:
- 400 gramů mouky;
- 0,5 lžičky soli;
- 0,5 lžičky cukru;
- balíček sušeného droždí;
- 500 mililitrů vody;
- 200 gramů mletého masa;
- jedna cibule;
- koření;
- olej (rostlinný olej).
Mouku prosejte do mísy. Přisypte sůl, cukr a droždí. Promíchejte a přilijte teplou vodu. Šlehejte mixérem na nízké otáčky, těsto by mělo být jako hustá zakysaná smetana. Nechte ho na teplém místě 45 minut kynout.
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji na oleji dohněda. Dejte ji na sítko, abyste odsáli přebytečnou tekutinu. Poté přidejte cibuli a koření k mletému masu a promíchejte.
Lžící těsto přendejte na rozehřátou pánev. Na něj položíme masovou nádivku. Navrch nalijte další porci těsta. Líné beleše smažte pod pokličkou, dokud nejsou uvařené, a čas od času je obraťte.
Položte je na ubrousek, abyste odstranili přebytečný olej.