Jedna potravina, kterou jíme každý den, může být příčinou deprese – psychiatr

Profesor se domnívá, že existuje úzká souvislost mezi funkcí mozku a tím, co člověk jí.

Běžné potraviny v naší stravě mohou ovlivňovat funkci mozku / depositphotos.com

Podle Deanny L. Kelly, profesorky psychiatrie pro studium duševních chorob na Lékařské fakultě Marylandské univerzity, může být konzumace potravin obsahujících lepek spojena s řadou psychiatrických příznaků. Informuje o tom deník The Telegraph.

Na tuto hypotézu přišla, když analyzovala údaje o vojácích z druhé světové války a zjistila, že v době nedostatku pšenice se snížil počet hospitalizací pro duševní poruchy.

Kelly a její kolegové pak přezkoumali práci psychiatra Curtise Dohana ze 70. let 20. století, který popsal případy lidí, kteří se uzdravili ze schizofrenie na bezpšeničné dietě. Také on dosvědčil, že na ostrovech Papuy-Nové Guineje, kde se pšenice ve stravě nevyskytuje, se schizofrenie prakticky nevyskytuje ve srovnání s jejím výskytem v populacích jinde, kde se pšenice konzumuje.

Kelly následně provedl rozsáhlou klinickou studii s protilátkami, které tělo produkuje v reakci na lepek. A zjistila velmi vysoké hladiny protilátek proti lepku u lidí se schizofrenií.

Všechna tato zjištění vedla profesora k názoru, že existuje silná souvislost mezi funkcí mozku a lidmi s citlivostí na lepek. Dokonce se stala spoltorkou knihy s názvem „Osvoboďte svůj mozek od obilovin“.

Lepek je skupina bílkovin, které se nacházejí v pšenici, ječmeni a žitu, tedy v obilovinách používaných k výrobě chleba, těstovin a pečiva. U lidí s citlivostí na lepek vnímá imunitní systém lepek jako cizí těleso, což vede k zánětům. Jeho reakce vyvolává uvolňování protilátek proti gliadinu, bílkovině lepku, která poškozuje střevní sliznici a podporuje vznik „střevních děr“.

V důsledku toho se protilátky dostávají do krevního oběhu a dále do mozku, kde mohou způsobit „mozkovou mlhu“, únavu, emoční nestabilitu, úzkost, změny nálad, halucinace nebo dokonce záchvaty rezistentní na léky.

U některých lidí se protilátky proti specifickému bílkovinnému fragmentu gliadinu překrývají s podobnými receptory v mozku a mohou vyvolat autoimunitní reakci, kdy tělo napadá mozkovou tkáň.

Deprese a úzkostné poruchy mohou vznikat i na základě jiného mechanismu: střevo produkuje až 95 % serotoninu, neurotransmiteru regulujícího náladu, a jeho syntéza závisí na mikrobiomu. U lidí se střevními záněty (včetně těch způsobených lepkem) je rovnováha mikrobů narušena a serotonin je potlačen.

Ačkoli ne každý člověk s psychiatrickými nebo neurologickými příznaky je citlivý na lepek, Kelly zdůrazňuje, že stále více výzkumů potvrzuje zánětlivou složku těchto poruch a u části lidí může být lepek jejich viníkem.

Nejčastějšími potížemi pacientů jsou mozková mlha, úzkost, deprese, bolesti hlavy nebo migréna a bolesti kloubů. U lidí s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) nebo schizofrenií se také častěji objevuje celiakie nebo neceliakální citlivost na lepek.

Výzkumy ukazují, že až 30 % pacientů se schizofrenií má protilátky proti gliadinu, což znamená, že na pšenici reagují imunitní reakcí. U mnoha z nich došlo k úlevě již 3 týdny po vyřazení lepku.

Kelly doporučuje před změnou stravy konzultaci s lékařem nebo odborníkem na výživu, protože mnoho potravin s lepkem je obohaceno kyselinou listovou a dalšími důležitými živinami.

Dříve My uvedl, co se stane, když budete jíst bílé pečivo každý den. Odbornice na výživu Allison Brighamová upozornila, že především tento výrobek, který se rychle tráví, je jednoduchým zdrojem sacharidů a může způsobit vzestup hladiny cukru v krvi a následně její pokles. Také nízký obsah vlákniny v bílém chlebu může vést k pocitu hladu krátce po jeho konzumaci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími