Kardiologové jmenovali jednu zeleninu, která může pomoci snížit krevní tlak.

Její zařazení do jídelníčku je velmi snadné.

Špenát – bohatý zdroj draslíku / foto depositphotos.com

Když se řekne kardiovaskulární problémy, možná se vám vybaví nemocnice, návštěvy pohotovosti zachraňující život a léky. Důležitou roli při udržování celkového zdraví však mohou hrát i jiné návyky, včetně snižování krevního tlaku.

Publikace Parade píše, že strava je jedním z rizikových faktorů vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění obecně. Kardiologové a odborníci na výživu se shodují, že vysoký krevní tlak může pomoci snížit jedna zelenina.

„Špenát může pomáhat snižovat krevní tlak několika různými mechanismy. Relativně vysoký obsah dusičnanů ve špenátu může zvyšovat hladinu oxidu dusnatého v těle, což uvolňuje cévy,“ certifikovaný intervenční kardiolog Cheng-Han Chen.

Špenát je také bohatým zdrojem draslíku, který je důležitý pro zdraví srdce.

„Draslík je minerál, který pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku v těle a pomáhá uvolňovat stěny cév. To může pomoci snížit zátěž kardiovaskulárního systému,“ vysvětluje odbornice na výživu Kathleen Garcia-Bensonová.

Studie Nutrients 2023 zjistila, že konzumace zelené listové zeleniny včetně špenátu může lidem pomoci snížit krevní tlak.

Neexistuje žádná konkrétní dávka špenátu, která by se měla konzumovat pro snížení krevního tlaku, vysvětluje intervenční kardiolog Nishant Kalra. Lékař však poukazuje na důkazy, které naznačují, že konzumace přibližně 350-400 miligramů dusičnanů může být pro srdce prospěšná.

„Konzumace přibližně jednoho až dvou šálků syrového špenátu nebo poloviny až celého šálku vařeného špenátu čtyřikrát až pětkrát týdně vám pomůže tyto výhody využít,“ říká odbornice na výživu Michelle Rutensteinová.

Dříve My psal, jaké potraviny zvyšují krevní tlak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími