Odborníci na výživu odhalili nebezpečné účinky kávy: na koho si dát pozor

Obzvláště opatrní by měli být lidé s cukrovkou.

Káva může být pro některé lidi nebezpečná / : depositphotos.com, My

Konzumace kávy může způsobit zvýšení i pokles hladiny cukru v krvi, což je důležité zejména pro lidi s cukrovkou. Účinek závisí na vašem metabolismu, na tom, zda ji pijete s jídlem, a na množství zkonzumovaného kofeinu, píše server verywellhealth.com.

V článku se uvádí, že pití kávy může vést ke krátkodobému zvýšení hladiny cukru v krvi a změně inzulinové odpovědi, zejména u lidí s inzulinovou rezistencí, prediabetem nebo diabetem 2. typu.

Příčinou tohoto účinku je pravděpodobně kofein. Stimuluje produkci stresových hormonů, jako je adrenalin, které mohou narušovat produkci inzulinu. Dává také signál játrům, aby uvolnila uloženou glukózu, což ztěžuje buňkám vstřebávání přebytečné glukózy z krevního oběhu.

Je také důležité, zda pijete kávu normálně na lačno, nebo na plný žaludek.

„Kofein se rychleji vstřebává na lačný žaludek,“ říká odbornice na výživu Candice Pumperová.

Dodává, že rychlé vstřebávání může vést k výraznějším výkyvům hladiny cukru v krvi, zejména pokud se do kávy přidá cukr nebo sladká smetana. Tyto účinky jsou však obvykle krátkodobé.

Zároveň platí, že pití většího množství kávy obvykle koreluje s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

„Dlouhodobé, pozorovací kohortové studie obvykle ukazují silnou inverzní souvislost mezi zvýšenou konzumací kávy a rizikem vzniku diabetu 2. typu,“ uvedl magistr veřejného zdravotnictví Andrew Odegaard.

Důvodem může být to, že káva obsahuje další sloučeniny s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, které mohou nedostatek kofeinu časem kompenzovat.

Jak se vyhnout prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi způsobenému kávou

Pijte kávu s jídlem nebo po jídle: kombinujte kávu s jídlem nebo svačinou, abyste zpomalili vstřebávání kofeinu a zmírnili prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.

Vybírejte neslazené nebo s přírodními sladidly: místo cukru nebo ochucených sirupů používejte přírodní sladidla, jako je stévie, arhat nebo alulóza.

Přejděte na polokávu nebo kávu bez kofeinu: omezte kofein, pokud jste na něj přecitlivělí nebo již máte inzulinovou rezistenci.

Vyzkoušejte alternativy ke kávě: černý nebo zelený čaj, káva z kořene pampelišky nebo dokonce káva s nízkým obsahem kyselin může mít mírnější vliv na hladinu cukru v krvi.

Sledujte svou reakci: věnujte pozornost tomu, jak se při pití kávy cítíte. Pokud používáte glukometr, můžete také sledovat, jak na vás působí různé druhy kávy a kdy ji pijete. Držte se doby, kdy se cítíte nejlépe.

Pokud hledáte alternativu ke kávě, podívejte se na 7 svačin, které vám dodají energii lépe než šálek tohoto nápoje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími