Aby byl nápoj užitečný, musíte vše udělat správně.
Užitečnost nápoje závisí na době sklizně listů a způsobu jejich sušení / pixabay.com
Lidé, kteří léta sbírají bylinky, vědí, proč pít čaj z listů maliníku – bobule jsou bohaté na vitaminy E a C, antioxidanty, hořčík, draslík a také třísloviny. Všechny tyto složky posilují imunitní systém, trávicí trakt a zdraví žen.
Kdy sbírat malinové listy na čaj a které z nich řezat
Zkušení pěstitelé říkají, že nejoptimálnější doba – je červenec-srpenKdyž je rostlina ve fázi plodů a listy jsou zelené a šťavnaté. Rostlina je na vrcholu své zralosti, což znamená, že koncentrace prospěšných látek bude maximální.
Doporučuje se sklízet listy mezi 8. a 11. hodinou dopoledne.Před východem slunce, protože listy jsou ráno bohaté na éterické oleje. Počasí by mělo být jasné a suché a listy by se nikdy neměly sklízet po dešti, protože by se špatně sušily a mohly by zplesnivět.
Čaj z malinových listů bude užitečný pouze tehdy, pokud ho připravíte ze „správných“ surovin. Vyberte si jasně zelené čerstvé listy z horních výhonků. Měly by být bez skvrn, děr a stop po hmyzu. Podívejte se také na jejich velikost, ideálně 5-10 cm v průměru.
Vyzbrojte se ostrými zahradnickými nůžkami nebo nůžkami.a opatrně odstřihněte list – nikdy jej neodstřihujte rukama. Vždy ponechte alespoň polovinu z celkového počtu listů, jinak rostlinu usmrtíte. Sbíraný materiál Vložte do plátěného sáčku nebo košíku – v celofánovém sáčku, mohou se listy stát zakázanými. Před sušením malinových listů na čaj je nemyjte, pokud to není nutné – voda vyplaví lví podíl silic.
Jak správně sušit malinové listy na čaj doma na zimu
Po sklizni přichází fáze přípravy. Listy můžete sušit různými způsoby, existují hned tři:
- Rozprostřete na čistou látku v dobře větrané místnosti mimo dosah slunce na 5 až 10 dní a listy pravidelně otáčejte.
- Plech na pečení vyložte pergamenem, listy rozložte, sušte 2-4 hodiny při 40-50 stupních s otevřenými dvířky.
- Listy vložte do dehydrátoru a sušte 4-6 hodin při 40 stupních.
Co byste rozhodně neměli dělat, je nechat listy na slunci, protože UV záření spálí samotný list a zničí jeho chemickou strukturu. Z takového materiálu chutný čaj z listů maliníku neuděláte – přínos bude zanedbatelný.
Nejlepší pro sušené listy skladujte ve skleněných nádobách s víčkem nebo v látkových sáčcích.ne však v plastových obalech. Vhodným místem je kuchyňská skříňka s teplotou 15-25 stupňů Celsia. Za těchto podmínek lze listy skladovat po dobu jednoho roku, pak je lepší zásoby obnovit. Během 12 měsíců je lepší pravidelně kontrolovat stav čaje, zda není zaplísněný, zda se v něm nevyskytuje hmyz nebo nepříjemný zápach. Pokud si něčeho z toho všimnete, vyhoďte vše do odpadu.
Jak připravit fermentovaný čaj z listů maliníku
Během procesu fermentace list několikrát změní svou strukturu, chemická struktura prospěšných látek se změní k lepšímu.
Fermentovaný čaj z listů maliníku si můžete připravit i doma:
- listy usušte jakýmkoli vhodným způsobem;
- vložte do sáčku a dejte na 48 hodin do mrazáku;
- Vezměte listy a ruce a rozdrťte je prsty, dokud nevytéká šťáva, nebo je protáhněte mlýnkem na maso;
- listy ve šťávě vložte do hluboké mísy, navrch položte talíř a závaží a dejte je na noc na teplé místo;
- ráno listy položte na pergamen, sušte v troubě hodinu při 80 stupních a pak ještě půl hodiny při 60 stupních bez zavírání dvířek.
Fermentovaný malinový čaj lze na rozdíl od běžného čaje skladovat dva roky.