Ukázalo se, že konzumace kávy má význam pro lidi léčené antibiotiky.
Káva činí bakterie ve střevech odolnějšími vůči antibiotikům / depositphotos.com, My
Všichni už dávno vědí, že káva je povzbuzující. A nedávno vědci objevili další vlastnost tohoto nápoje: činí bakterie ve střevech odolnějšími vůči antibiotikům. Píše o tom Země.
Tento objev učinil tým vědců pod vedením profesorky Any Rity Brochado z univerzity v německém Würzburgu.
Studie tedy ukázala, že kofein snižuje účinnost některých antibiotik. Neznamená to, že by tyto léky přímo neutralizoval, ale způsobuje drobné změny uvnitř některých bakterií, zejména E. coli. Tyto změny mohou blokovat pronikání antibiotik a pomáhat tak bakteriím přežít.
Vědci zjistili, že kofein aktivuje gen zvaný Rob. Jakmile se zapne, spustí řetězovou reakci. Několik transportních proteinů změní své chování a bakterie začnou blokovat antibiotika, jako je ciprofloxacin.
Kofein antibiotika nezabíjí, pouze jim ztěžuje přístup do buňky. Bakterie se nestanou zcela rezistentními – jen se hůře ničí, vysvětlil profesor.
Vědci poznamenali: Nejhorší je, že tento účinek kávy na antibiotika se neprojevuje ve standardních testech rezistence. Výsledek může ukázat, že antibiotikum funguje, ale ve skutečnosti tomu tak být nemusí.Zkoumali také, jakou roli hraje kofein v účinku aktibiotik na Salmolellu, blízkou příbuznou E. coli. Jak se ukázalo, v tomto případě kofein nesnižoval vstřebávání léků. Rozdíl pravděpodobně spočívá ve způsobu, jakým jednotlivé druhy řídí transportní proteiny: jeden tuto bránu ladí, zatímco druhý nikoli.
Je patrné, že tento účinek kávy není klasickou rezistencí, ale něčím flexibilnějším, co mohou bakterie zapnout nebo vypnout. Vědci ji nazvali rezistencí „nízké úrovně“. Je dočasná a sotva znatelná, ale to neznamená, že je bezpečná. Může bakteriím pomoci přežít dostatečně dlouho na to, aby způsobily trvalou infekci a vyvinuly si další rezistenci.
Takže i když kofein nečiní bakterii E. coli nesmrtelnou, může jí dát šanci bojovat. A v medicíně může i malá výhoda znamenat rozdíl.
„Takovýto základní výzkum účinků látek, které konzumujeme každý den, zdůrazňuje zásadní roli vědy při pochopení a řešení reálných problémů,“ uvedla rektorka Univerzity v Tübingenu Carla Pollmannová.
Vědci naznačili, že tento objev pravděpodobně přiměje lékaře, kteří předepisují léčbu antibiotiky, aby zvážili stravu pacienta, zejména to, zda konzumuje kávu.
Již dříve My informoval o tom, jak správně pít kávu, abyste si prodloužili život. Vědci po provedení studie dospěli k závěru, že užívání jednoho až tří šálků černé kávy denně může snížit riziko úmrtí o 15 procent. Je však důležité, aby káva byla neslazená a bez smetany.