Odborníci na výživu doporučují jíst více živočišných a rostlinných bílkovin, aby se snížil zánět a podpořilo hubnutí.
Odborníci na výživu jmenovali nejlepší protizánětlivé potraviny / pixabay.com, depositphotos.com
Bílkoviny hrají klíčovou roli při snižování zánětů a udržování metabolického zdraví, což jsou dva faktory, díky nimž může být hubnutí dosažitelné a udržitelné.
„Výběr protizánětlivých bílkovin pomáhá snižovat chronický zánět, který přispívá k inzulínové rezistenci. Při vysoké inzulínové rezistenci se zvyšuje hladina cukru v krvi, aktivuje se ukládání tuků a hubnutí může být obtížnější,“ upozorňuje odbornice na výživu Caitlin Hippleyová, píše Eatingwell.
Odborníci na výživu nejvíce doporučují tyto protizánětlivé bílkoviny
1. Tučné ryby
Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny podporují zdraví srdce, mozku a pomáhají snižovat záněty. „Losos je mým nejoblíbenějším a nejdoporučovanějším zdrojem bílkovin při dodržování protizánětlivé diety díky vysokému obsahu omega-3 tuků a mikroživin,“ říká nutriční specialistka Lindsay Fenclová.
Tyto zdravé tuky mohou také snižovat krevní tlak, hladinu triglyceridů a udržovat zdravou hladinu cholesterolu – ukazatele, které jsou u lidí s inzulinovou rezistencí často ohroženy.
2. luštěniny
Fazole a čočka jsou bohaté na vlákninu, rostlinné bílkoviny a antioxidanty, které podporují zdraví střev a snižují záněty. „Díky vláknině a polyfenolům si fazole a čočka zaslouží titul zdroje rostlinných bílkovin. Snižují záněty a podporují trvalé hubnutí tím, že zlepšují zdraví střev a bojují proti oxidačnímu stresu,“ poznamenal Hippley.
„Čočka a luštěniny jsou velmi důležité:
Výzkumy ukazují, že luštěniny pomáhají tělu produkovat více hormonů regulujících chuť k jídlu a zvyšují pocit sytosti. Toho je dosaženo díky obsahu bílkovin a vápníku.
3. Postní maso
Kuřecí, krůtí, zvěřinové a bizoní maso je bohaté na bílkoviny a obsahuje méně nasycených tuků, takže je ideální pro ty, kteří chtějí snížit záněty a zhubnout.
„Zvěřina, jako je zvěřina, losí a bizoní maso, bývá libovější, bohatá na železo a chovaná bez přídatných látek, které jsou běžné u konvenčně chovaného masa,“ vysvětlil Fencl.
Toto maso obsahuje řadu protizánětlivých látek, včetně zinku a selenu, které podporují regulaci imunity a pomáhají neutralizovat oxidační stres.
4. tofu a tempeh
Fermentované sójové bílkoviny, včetně tofu a tempehu, jsou bohaté na plnohodnotné bílkoviny a izoflavony, sloučeniny s protizánětlivými a antioxidačními účinky. Tyto výhody jsou cenné zejména pro snížení zánětlivých markerů a udržení citlivosti na inzulín, což může usnadnit kontrolu hmotnosti.
Fermentované sójové výrobky, jako je tempeh, mohou také podporovat zdraví střev tím, že podporují růst prospěšných bakterií a snižují záněty v trávicím traktu, zejména v kombinaci se stravou bohatou na vlákninu. Výzkum ukazuje, že zdraví střevního mikrobiomu může mít významný vliv na metabolismus a tělesnou hmotnost.
Další zprávy o hubnutí
Odborník na výživu jmenoval nejúčinnější potraviny pro hubnutí po čtyřicítce. Uvedla, že pro dosažení úspěchu je lepší kombinovat zdravou stravu se silovým tréninkem.