Takový nápoj je nejen velmi chutný, ale také neuvěřitelně užitečný.
Čaj z malinových listů by se měl správně vařit / pixabay.com
Zahrádkáři, kteří mají keře letních plodů, vědí, jak správně připravit malinové listy na čaj. Dělají to každou sezónu, aby pak po celý rok pili užitečný nápoj, posilující zdraví. Zjistěte, k čemu je dobrý čaj z malinových listů – výhody a škodlivost nápoje.
Proč byste měli pít čaj z listů maliníku – výhody nápoje
Obyčejný i fermentovaný čaj z malinových listů je pro tělo velmi prospěšný. V prvním případě se nápoj připravuje ze sušených listů bobulovitého keře, v druhém případě – list prochází několika fázemi přípravy (fermentace), než skončí v šálku. Tyto dva druhy nápoje mají na organismus téměř stejný účinek, ale přesto existují určité rozdíly.
Běžný čaj
Pomáhá v boji proti akutním infekcím dýchacích cest a nachlazení, snižuje horečku, posiluje imunitu, bojuje proti bakteriím. Zlepšuje činnost srdce a cév, nasycuje organismus vitaminy C, E, K a také hořčíkem, jódem a kyselinou listovou. Pomáhá čistit trávicí trakt od toxinů a trávení.
Fermentovaný čajZlepšuje spánek, zklidňuje nervový systém, pomáhá proti stárnutí. Pomáhá „doplnit“ normu antioxidantů a fytonutrientů, celkově posiluje organismus.
Obyčejný i fermentovaný čaj z maliníkových listů je pro ženy užitečný i tím, že si takovým nápojem lze oplachovat vlasy pro lesk a sílu a mýt si obličej – pleť bude mnohem čistší.
Obyčejný a fermentovaný čaj z malinových listů – jak nápoj připravit
Bez ohledu na to, jaký druh čaje se rozhodnete připravit, běžný nebo fermentovaný čaj z malinových listů – recept na přípravu bude přibližně stejný.
Musíte vzít konvici, naberte do ní zevnitř prudce vařící vodu, pak ji vylijte a nasypte do ní 2-3 lžíce sušených listů. Zalijeme 500 ml horké vody o maximální teplotě 85-90 stupňů, přikryjeme pokličkou a trváme 15 minut, pak vypijeme. Do čaje můžete přidat různé bylinky podle své chuti, stejně jako lesní plody, med, citron nebo mátu. Pokud chcete zkusit uvařit čaj ne v konvičce, ale v šálku, pak vezměte 1-2 lžičky lístků na 250 ml horké vody.