Domácí broušení nůžek může být snadné a bez speciálních nástrojů.
Jak si doma nabrousit nůžky / My Collage, foto: snímek obrazovky YouTube
Naučíte se:
- Jak si doma nabrousit nůžky
- Jak zabránit otupení nůžek
Časem začnou i ty nejkvalitnější nůžky špatně stříhat – tahají za látku, mačkají papír a v kuchyni nebo dílně se stávají nepoužitelnými.
Nespěchejte však s jejich vyhozením: nůžky si můžete snadno nabrousit doma bez speciálních nástrojů.
Hliníková fólie
Nejrychlejší a nejoblíbenější metoda. Vezměte asi 30 cm dlouhý list fólie, několikrát jej přeložte na šířku asi 2-3 cm a jednoduše jej rozřežte na proužky s využitím celé délky ostří. Tento postup opakujte 10-15krát. Poté nůžky otřete suchým hadříkem.
Smirkový papír
Vhodný pro nůžky, které jsou již dosti ztupené. Přeložte malý list smirkového papíru (zrnitost 150-200) drsnou stranou ven. Udělejte na papíře několik řezů a poté čepele otřete vlhkým hadříkem. Pomůže to odstranit brusné částice a nečistoty.Brusný kámen
Serióznější metoda. Rozeberte nůžky, abyste měli přístup ke každému ostří, a přejeďte jimi po navlhčeném kameni pod úhlem 15-20°. Pohyb opakujte, dokud nedosáhnete rovnoměrného zkosení. Poté čepele otřete a nástroj opět složte.
Tipy, jak pečovat o nůžky
- Nůžky neskladujte na vlhkých místech.
- Po nabroušení nástroj vždy otřete do sucha.
- Pravidelně šroub promazávejte kapkou oleje – chod bude měkčí.
Podívejte se na video o tom, jak doma nabrousit nůžky:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.