Je možné vybrat opravdu chutný meloun i bez rozkrojení, pokud znáte vnější znaky zralosti.
Jak si vybrat meloun dívku / depositphotos.com
S nástupem srpna se stává naléhavou otázka, jak vybrat správný meloun a nepropásnout ho. Je velkým zklamáním koupit velký plod a zjistit, že uvnitř je bez chuti a nezralý. Abyste se vyhnuli zklamání, pamatujte na vnější znaky zralosti.
Jak vybrat chutný meloun – pět kritérií
Aby byl meloun opravdu sladký, musí dozrát, a to nejlépe přirozeně. O dobrém stavu plodu vypovídá pět faktorů.
Skvrny
Plody, které dozrály na pozemku pod sluncem, mají v místě kontaktu se zemí tzv. zemní skvrnu. Pokud je skvrna sytě žlutá, drsná a s hnědou „pavučinou“ – je to nejlepší znamení, jak vybrat sladký meloun. Produkt je tedy dobře vyzrálý. Pokud je však skvrna světle zelená nebo bílá, pak byla bobule sklizena zelená a bude bez chuti. Takový výrobek je lepší nekupovat.
Ocas
O tom, jak vybrat zralý meloun, koluje mýtus – měl by prý mít suchou stopku. Ve skutečnosti může být „ocásek“ suchý i u nezralých plodů. Lepší je podívat se na „knoflík“, kde se plod spojuje se stopkou – měl by být úplně hnědý, ne zelený.
Oloupejte
Povrch melounu by měl být lesklý, bez důlků, se zřetelnými okraji pruhů. Zpravidla platí, že čím kontrastnější je vzor, tím sladší je dužina. Nekupujte plody s prasklinami – mohou se do nich dostat bakterie a způsobit otravu.
Žlutá skvrna a suchý ocas – příznaky toho, jak vybrat dobrý meloun / foto pexels.com
Zvuk
Zvuk může také indikovat chuť. Zde je návod, jak vybrat meloun podle zvuku – lehce klepněte konečky prstů na slupku a poslouchejte. Pokud se ozve zvonivý zvuk, je plod zralý; pokud se ozve tlumený zvuk, je plod zelený nebo přezrálý.
Barva dužiny
Někdy se ovoce prodává rozkrojené, což však snižuje jeho trvanlivost. Pokud má plod po rozkrojení jasně červenou barvu, je pravděpodobné, že má výraznou chuť. Bledá dužina značí nezralost.
Již dříve jsme vás informovali o tom, jak skladovat rozkrojený meloun v lednici, abyste se vyhnuli otravě.