Med může být skutečně dobrou alternativou cukru, ale v některých případech byste se měli této náhrady zdržet.
Lze použít med místo cukru – tipy / depositphotos.com
V touze zhubnout nebo se vzdát cukru na cestě ke správnému stravování vyvstává otázka, čím ho nahradit. Úplně první alternativou, kterou většina z nás zmíní, je med.
Již dříve jsme si řekli, zda můžete jíst starý med, a dnes si povíme o tom, zda můžete med používat místo cukru.
Na ukrajinském trhu najdete téměř jakýkoli med, protože včelařství je u nás poměrně rozvinuté. Mezi nejoblíbenější patří pohankový, akátový a lipový med. poměrně často se tyto druhy medu snaží nahradit cukr. Ano, je med místo cukru opravdu užitečný?
Co je horší než med nebo cukr?
Odborníci na výživu potvrzují, že med je zdravou alternativou cukru, ale jsou zde určité nce. Hubnutí pomocí medu místo cukru pravděpodobně nebude fungovat. Faktem je, že med i cukr obsahují rychlé sacharidy, takže jejich kalorický obsah se výrazně neliší.
Mimochodem, někdy mohou realizátoři vydávat rozžvýkaný cukr za med. Buďte opatrní a vybírejte tento výrobek pečlivěji.
Med v čaji nebo pečivu – je to bezpečné?
Poměrně často přidáváme med místo cukru do pečiva nebo med místo cukru do čaje. A pro mnoho lidí se to stalo normou. Je však v každém případě možné nahradit cukr medem? Vyplatí se pochopit složení medu.
Přírodní med obsahuje enzymy. Ty pocházejí z nektaru květů a slin včel. Právě díky těmto enzymům se med uchovává tak dlouho, protože blokují množení bakterií a plísní. Enzymy v medu žijí pouze tehdy, když je skladován na chladném místě bez přímého slunečního záření.
Při tepelném zpracování se enzymy medu ničí a místo nich se objevuje nebezpečný karcinogen. Tento proces začíná již při teplotě +35 °C. Proto je pro tělo bezpečné konzumovat med, který nebyl tepelně zpracován.