Prozradíme vám, co by nemělo chybět na stole při příležitosti svátku Apple Saviour a jaké pokrmy s jablky lze na tento svátek připravit.
Co uvařit na Jablečného spasitele / freepik.com
Na Jablečného spasitele (6. srpna po novém stylu a 19. srpna po starém stylu) se tradičně vaří pokrmy z jablek a dalšího sezónního ovoce a také různé postní dobroty, protože svátek připadá na půst. Prozradíme vám, co dát na stůl, a také to, zda je možné na Jablečného spasitele připravit nepostní pečivo.
Co uvařit na Jablečnou spaschu
Jak již bylo zmíněno, svátek připadá na přísný půst – je zakázáno maso, mléčné výrobky a vejce. Proto se tradičně na Druhého Spasitele připravují postní pokrmy a pečivo (bez vajec, mléka a másla).
Co by mělo být na stole v Jablečném spasiteli:
- jablka (posvěcená v kostele);
- med;
- Postní pokrmy – saláty, dušená zelenina, brambory, houby a další;
- pečivo – jablečné lívance, postní jablečný koláč a další;
- ouzvar nebo kompot z jablek a jiného ovoce;
- ořechy, sezónní ovoce.
V praxi hospodyňky často připravují dvě verze pohoštění a pečiva: postní – pro kostel a ty, kdo se postí, a nepostní – pro hosty a děti. Proto jsme v následujícím výběru shromáždili tradiční postní pokrmy a jednoduché domácí pečivo s jablky, které lze podávat, pokud se nepostíte.
Postní spasovský medový koláč
Tento koláč se jen málo podobá klasickému „medovníku“ – spíše se podobá bábovce. Připravuje se na karamelovém základě, se sušeným ovocem a ořechy.
Budete potřebovat: 1:
- 1/4 šálku sultánek;
- 1/2 šálku sušených švestek;
- 1/4 šálku vlašských ořechů;
- 3 polévkové lžíce se skluzem cukru (celkem 80 g);
- 1 šálek (250 ml) teplé vody;
- 1-2 jablka;
- 3 lžíce medu;
- 1/2 šálku rostlinného oleje;
- sáček (10 g) vanilkového cukru;
- 2 šálky (200 g) + 2 lžíce mouky (celkem 300 g);
- 2 lžičky kvásku
- špetka soli.
Sultánky a sušené švestky omyjte, zalijte horkou vodou a nechte 20 minut odstát. Ořechy nasekáme, smícháme se sušeným ovocem a obalíme v troše mouky.
Připravíme si karamelovou vodu: cukr nasypeme do hrnce, rozpustíme, až zkaramelizuje, zalijeme teplou vodou (velmi opatrně), necháme přejít varem, aby se karamel ve vodě rozpustil, a nalijeme do misky. Jablka nakrájejte na kostičky.
Zapněte troubu na 180 °C. Formu vymažte rostlinným olejem, vysypte moukou (nebo vyložte pergamenem). Smíchejte rostlinný olej, med, vanilkový cukr a karamelovou vodu. Přidejte mouku s práškem do pečiva, sůl, vsypte sušené ovoce a přidejte jablka. Vše smíchejte dohromady. Těsto vložte do formy a pečte asi 45 minut. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí.
Pečená jablka s medem a ořechy
Chutný a zdravý dezert, který děti velmi milují.
Budete potřebovat:
- 4 jablka;
- 2 lžíce medu;
- 3 lžíce vlašských ořechů;
- skořice.
Jablka omyjte a vykrojte jádřinec. Smíchejte med, nasekané ořechy a skořici. Vložíme dovnitř jablek a pečeme v troubě při 180 °C. Bude to trvat asi 20-25 minut.
Jablečné lívance
Pokud se nepostíte, můžete si připravit rychlé a chutné lívance na kefíru s jablky.
Budete potřebovat:
- 1 vejce;
- 2 lžíce cukru + balíček (10 g) vanilkového cukru;
- sůl na špičku nože;
- 3 lžíce rostlinného oleje;
- 1 šálek (200 ml) kefíru;
- 0,5 lžičky jedlé sody;
- 1 hrnek (200 g) + 4 lžíce mouky (celkem 200 g);
- 1-2 jablka.
Smíchejte vejce, cukr, vanilkový cukr, přidejte sůl, rostlinný olej, promíchejte. Přilijeme teplý kefír, promícháme. Po částech přidáváme mouku – těsto by mělo být jako hustá zakysaná smetana. Do zbylé mouky přidáme jedlou sodu, vlijeme do těsta a promícháme. Jablka nakrájíme na kostičky a vlijeme do těsta. Nechte 15 minut odpočívat. Lžící klademe na rozpálenou mřížku a smažíme lívance z obou stran.
Koláč s jablky na pánvi
Těm, kteří půst nedodržují, bude koláč s jablky chutnat na kefíru nebo na zakysané smetaně, jako v receptu níže. Krásné na něm je, že nepotřebujete troubu – můžete ho připravit na pánvi.
Budete potřebovat: 1:
- 2 jablka (nejlépe sladkokyselá);
- 2 vejce;
- 2 lžíce (80 g) cukru + balíček (10 g) vanilkového cukru;
- sůl na špičku nože;
- 1 polévková lžíce (25 g) rozpuštěného másla;
- 6 lžic zakysané smetany (120 g);
- 1 hrnek + 1 polévková lžíce mouky (celkem 160 g);
- 1 sáček (10 g) prášku do pečiva;
- moučkový cukr a skořice na ozdobu.
Jablka nakrájejte na kostičky. Vejce smícháme s cukrem, přidáme sůl a vyšleháme. Přidáme máslo (nebo rostlinný olej) a zakysanou smetanu, promícháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Přidejte jablka, dobře promíchejte. Pánev vymažeme máslem, vložíme do ní těsto a dáme na mírný oheň. Přikryjeme pokličkou a pečeme 30 až 40 minut. Když je dno koláče hotové, přikryjte pánev nahoře pergamenem, pak talířem a obraťte. Pergamen vraťte zpět na pánev, přiklopte a pečte dalších 10 minut, aby se koláč upekl i z druhé strany. Přendejte na talíř a povrch posypte směsí moučkového cukru a skořice.
Charlotte s jablky – klasický recept
Křehká šarlotka s jablky – recept je také jednoduchý a chutný. Tento koláč patří k našim nejoblíbenějším a je ideální na Jablečnou slavnost nebo jen tak na večerní čajový dýchánek.
Budete potřebovat: 1:
- 5 jablek;
- 3 vejce;
- 1 šálek + 1 lžíce cukru (celkem 200 g) + 1 balíček (10 g) vanilkového cukru;
- špetka soli;
- 1 hrnek + 2 lžíce mouky (celkem 160 g);
- 0,5 lžičky kvásku.
Vejce vyšleháme se solí, přidáme cukr a vanilkový cukr a znovu vyšleháme, aby byla směs nadýchaná. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte do vaječné směsi a promíchejte. Jablka nakrájejte na tenké plátky.
Formu vymažte olejem, vysypte moukou (můžete použít pergamen). Na dno formy položíme jablka a na ně nalijeme těsto. Pečte při 180 °C asi 40 minut.
Závin s jablky
Štrůdl je rakousko-německé pečivo. Takový koláč se připravuje z nekynutého pružného a tenkého těsta ve tvaru rohlíku. Náplň může být různá – třešňová, hrušková, ale na Jablečném spasiteli je to samozřejmě jablko.
Budete potřebovat (na těsto):
- 2 hrnky + 2 lžíce mouky (celkem 300 g);
- 1 vejce;
- 2 lžíce rostlinného oleje;
- asi 1/2 šálku (100 ml) teplé vody;
- sůl na špičku nože.
Nádivka:
- 1 kg jablek (sladkokyselých);
- 2 polévkové lžíce (40 g) cukru;
- 100 g sultánek;
- 80 g vlašských ořechů;
- 1 lžička skořice;
- 2 lžíce citronové šťávy;
- strouhanka.
Mouku smíchejte se solí, přidejte vejce, olej a vodu. Těsto uhněťte tak, aby vznikla hladká a pružná hmota. Zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny při pokojové teplotě. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme s cukrem, skořicí, ořechy (nasekanými) a sultánkami.
Těsto rozválejte na obdélník a jemně ho roztáhněte tak, aby bylo doslova jako papír. Potřete ho máslem a posypte vrstvou osmažené strouhanky, pak na něj položte náplň a okraje nechte volné. Roládu opatrně srolujte a okraje přitiskněte. Položte na pergamenem vyložený plech a štrúdl potřete rozpuštěným máslem. Pečeme při teplotě 190-200 °C asi 30-40 minut – dozlatova.