Co vařit pro Apple Saviour: jednoduché a chutné recepty s jablky

Prozradíme vám, co by nemělo chybět na stole při příležitosti svátku Apple Saviour a jaké pokrmy s jablky lze na tento svátek připravit.

Co uvařit na Jablečného spasitele / freepik.com

Na Jablečného spasitele (6. srpna po novém stylu a 19. srpna po starém stylu) se tradičně vaří pokrmy z jablek a dalšího sezónního ovoce a také různé postní dobroty, protože svátek připadá na půst. Prozradíme vám, co dát na stůl, a také to, zda je možné na Jablečného spasitele připravit nepostní pečivo.

Co uvařit na Jablečnou spaschu

Jak již bylo zmíněno, svátek připadá na přísný půst – je zakázáno maso, mléčné výrobky a vejce. Proto se tradičně na Druhého Spasitele připravují postní pokrmy a pečivo (bez vajec, mléka a másla).

Co by mělo být na stole v Jablečném spasiteli:

  • jablka (posvěcená v kostele);
  • med;
  • Postní pokrmy – saláty, dušená zelenina, brambory, houby a další;
  • pečivo – jablečné lívance, postní jablečný koláč a další;
  • ouzvar nebo kompot z jablek a jiného ovoce;
  • ořechy, sezónní ovoce.

V praxi hospodyňky často připravují dvě verze pohoštění a pečiva: postní – pro kostel a ty, kdo se postí, a nepostní – pro hosty a děti. Proto jsme v následujícím výběru shromáždili tradiční postní pokrmy a jednoduché domácí pečivo s jablky, které lze podávat, pokud se nepostíte.

Postní spasovský medový koláč

Tento koláč se jen málo podobá klasickému „medovníku“ – spíše se podobá bábovce. Připravuje se na karamelovém základě, se sušeným ovocem a ořechy.

Budete potřebovat: 1:

  • 1/4 šálku sultánek;
  • 1/2 šálku sušených švestek;
  • 1/4 šálku vlašských ořechů;
  • 3 polévkové lžíce se skluzem cukru (celkem 80 g);
  • 1 šálek (250 ml) teplé vody;
  • 1-2 jablka;
  • 3 lžíce medu;
  • 1/2 šálku rostlinného oleje;
  • sáček (10 g) vanilkového cukru;
  • 2 šálky (200 g) + 2 lžíce mouky (celkem 300 g);
  • 2 lžičky kvásku
  • špetka soli.

Sultánky a sušené švestky omyjte, zalijte horkou vodou a nechte 20 minut odstát. Ořechy nasekáme, smícháme se sušeným ovocem a obalíme v troše mouky.

Připravíme si karamelovou vodu: cukr nasypeme do hrnce, rozpustíme, až zkaramelizuje, zalijeme teplou vodou (velmi opatrně), necháme přejít varem, aby se karamel ve vodě rozpustil, a nalijeme do misky. Jablka nakrájejte na kostičky.

Zapněte troubu na 180 °C. Formu vymažte rostlinným olejem, vysypte moukou (nebo vyložte pergamenem). Smíchejte rostlinný olej, med, vanilkový cukr a karamelovou vodu. Přidejte mouku s práškem do pečiva, sůl, vsypte sušené ovoce a přidejte jablka. Vše smíchejte dohromady. Těsto vložte do formy a pečte asi 45 minut. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí.

Pečená jablka s medem a ořechy

Chutný a zdravý dezert, který děti velmi milují.

Budete potřebovat:

  • 4 jablka;
  • 2 lžíce medu;
  • 3 lžíce vlašských ořechů;
  • skořice.

Jablka omyjte a vykrojte jádřinec. Smíchejte med, nasekané ořechy a skořici. Vložíme dovnitř jablek a pečeme v troubě při 180 °C. Bude to trvat asi 20-25 minut.

Jablečné lívance

Pokud se nepostíte, můžete si připravit rychlé a chutné lívance na kefíru s jablky.

Budete potřebovat:

  • 1 vejce;
  • 2 lžíce cukru + balíček (10 g) vanilkového cukru;
  • sůl na špičku nože;
  • 3 lžíce rostlinného oleje;
  • 1 šálek (200 ml) kefíru;
  • 0,5 lžičky jedlé sody;
  • 1 hrnek (200 g) + 4 lžíce mouky (celkem 200 g);
  • 1-2 jablka.

Smíchejte vejce, cukr, vanilkový cukr, přidejte sůl, rostlinný olej, promíchejte. Přilijeme teplý kefír, promícháme. Po částech přidáváme mouku – těsto by mělo být jako hustá zakysaná smetana. Do zbylé mouky přidáme jedlou sodu, vlijeme do těsta a promícháme. Jablka nakrájíme na kostičky a vlijeme do těsta. Nechte 15 minut odpočívat. Lžící klademe na rozpálenou mřížku a smažíme lívance z obou stran.

Koláč s jablky na pánvi

Těm, kteří půst nedodržují, bude koláč s jablky chutnat na kefíru nebo na zakysané smetaně, jako v receptu níže. Krásné na něm je, že nepotřebujete troubu – můžete ho připravit na pánvi.

Budete potřebovat: 1:

  • 2 jablka (nejlépe sladkokyselá);
  • 2 vejce;
  • 2 lžíce (80 g) cukru + balíček (10 g) vanilkového cukru;
  • sůl na špičku nože;
  • 1 polévková lžíce (25 g) rozpuštěného másla;
  • 6 lžic zakysané smetany (120 g);
  • 1 hrnek + 1 polévková lžíce mouky (celkem 160 g);
  • 1 sáček (10 g) prášku do pečiva;
  • moučkový cukr a skořice na ozdobu.

Jablka nakrájejte na kostičky. Vejce smícháme s cukrem, přidáme sůl a vyšleháme. Přidáme máslo (nebo rostlinný olej) a zakysanou smetanu, promícháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Přidejte jablka, dobře promíchejte. Pánev vymažeme máslem, vložíme do ní těsto a dáme na mírný oheň. Přikryjeme pokličkou a pečeme 30 až 40 minut. Když je dno koláče hotové, přikryjte pánev nahoře pergamenem, pak talířem a obraťte. Pergamen vraťte zpět na pánev, přiklopte a pečte dalších 10 minut, aby se koláč upekl i z druhé strany. Přendejte na talíř a povrch posypte směsí moučkového cukru a skořice.

Charlotte s jablky – klasický recept

Křehká šarlotka s jablky – recept je také jednoduchý a chutný. Tento koláč patří k našim nejoblíbenějším a je ideální na Jablečnou slavnost nebo jen tak na večerní čajový dýchánek.

Budete potřebovat: 1:

  • 5 jablek;
  • 3 vejce;
  • 1 šálek + 1 lžíce cukru (celkem 200 g) + 1 balíček (10 g) vanilkového cukru;
  • špetka soli;
  • 1 hrnek + 2 lžíce mouky (celkem 160 g);
  • 0,5 lžičky kvásku.

Vejce vyšleháme se solí, přidáme cukr a vanilkový cukr a znovu vyšleháme, aby byla směs nadýchaná. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte do vaječné směsi a promíchejte. Jablka nakrájejte na tenké plátky.

Formu vymažte olejem, vysypte moukou (můžete použít pergamen). Na dno formy položíme jablka a na ně nalijeme těsto. Pečte při 180 °C asi 40 minut.

Závin s jablky

Štrůdl je rakousko-německé pečivo. Takový koláč se připravuje z nekynutého pružného a tenkého těsta ve tvaru rohlíku. Náplň může být různá – třešňová, hrušková, ale na Jablečném spasiteli je to samozřejmě jablko.

Budete potřebovat (na těsto):

  • 2 hrnky + 2 lžíce mouky (celkem 300 g);
  • 1 vejce;
  • 2 lžíce rostlinného oleje;
  • asi 1/2 šálku (100 ml) teplé vody;
  • sůl na špičku nože.

Nádivka:

  • 1 kg jablek (sladkokyselých);
  • 2 polévkové lžíce (40 g) cukru;
  • 100 g sultánek;
  • 80 g vlašských ořechů;
  • 1 lžička skořice;
  • 2 lžíce citronové šťávy;
  • strouhanka.

Mouku smíchejte se solí, přidejte vejce, olej a vodu. Těsto uhněťte tak, aby vznikla hladká a pružná hmota. Zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny při pokojové teplotě. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme s cukrem, skořicí, ořechy (nasekanými) a sultánkami.

Těsto rozválejte na obdélník a jemně ho roztáhněte tak, aby bylo doslova jako papír. Potřete ho máslem a posypte vrstvou osmažené strouhanky, pak na něj položte náplň a okraje nechte volné. Roládu opatrně srolujte a okraje přitiskněte. Položte na pergamenem vyložený plech a štrúdl potřete rozpuštěným máslem. Pečeme při teplotě 190-200 °C asi 30-40 minut – dozlatova.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími