Odborníci na výživu uvedli 5 nejzdravějších rybích konzerv.

Rybí konzervy jsou bohaté na bílkoviny a další důležité vitaminy a minerály.

Rybí konzervy mohou být dobrou alternativou k masu/ depositphotos.com

Rybí konzervy jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a důležité živiny, jako je vitamin D a vápník. Zároveň jsou pohodlné a cenově dostupné. Verywellhealth.com uvádí 5 nejlepších rybích konzerv, které jsou bohaté na bílkoviny a mohou být dobrou alternativou k masu.

1. Sardinky

Sardinky jsou kvalitním a plnohodnotným zdrojem bílkovin. 100 g sardinek obsahuje 24,6 g bílkovin a 982 mg omega-3 (EPA + DHA), které pomáhají snižovat záněty a podporují činnost srdce a mozku. Obsahují také 30 % denní hodnoty vitaminu D, zejména pokud se konzumují s kostmi, 16 % denní hodnoty železa a 8 % denní hodnoty draslíku.

Sardinky obsahují málo rtuti – méně než větší ryby (např. tuňák nebo mečoun).

2. losos

„Tučné konzervované ryby jsou jedním z mála plnohodnotných zdrojů vitaminu D3, který podporuje imunitu, zdraví kostí a zubů a hormonální funkce,“ říká certifikovaná odbornice na výživu Avery Zenkerová. Díky tomu je losos prospěšný zejména v severních klimatických oblastech nebo pro lidi, kteří mají nedostatek slunečního záření.

100 g lososa obsahuje 1227 mg omega-3, dále 22 % denní hodnoty vitaminu D a 55 % denní hodnoty selenu, který je nezbytný pro funkci štítné žlázy a reprodukční zdraví.

3. tuňák

Tuňák je jedním z druhů ryb s největším obsahem bílkovin, který napomáhá regeneraci svalů a podporuje pocit sytosti.

Zároveň může tuňák obsahovat zvýšené množství rtuti. Je důležité pečlivě vybírat značku výrobku. Vybírejte druhy s nízkým obsahem rtuti, například konzervy se světlými rybami a tuňáka pruhovaného.

4. Makrela

Makrela, stejně jako losos a sardinky, má mnoho zdraví prospěšných vlastností pro srdce. Je spolehlivým zdrojem vitaminu B12, který je nezbytný pro zdravou funkci nervového systému a tvorbu červených krvinek.

Přitom makrela obecně obsahuje méně rtuti než jiné ryby, například tuňák.

5. Ančovičky

„Rybí konzervy mohou být skvělou alternativou ke zpracovanému masu, které je spojováno s negativními zdravotními účinky, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a rakovina,“ řekl Zenker.

Jedná se o další druh rybích konzerv s kostmi, které jsou dobrým zdrojem vápníku.

Dříve šéfkuchař vyjmenoval 9 druhů ryb, které nedoporučuje kupovat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími