Co dělat, aby avokádo druhý den po rozkrojení nezčernalo – pomůže vám jeden jednoduchý trik.
Jak udržet půlku avokáda čerstvou po dobu 2 týdnů / freepik.com
Avokádo je poměrně obtížné udržet dlouho čerstvé – zpravidla již druhý den po rozkrojení začne tmavnout a měknout. Existuje však jednoduchý způsob, jak prodloužit trvanlivost ovoce až na dva týdny – poradíme vám, jak a kde avokádo lépe skladovat.
Připomínáme, že dříve jsme vám prozradili, jak jedním pohybem odříznout sledě od kostí.
Zda můžete avokádo uchovávat v lednici a jak ho uchovat co nejdéle.
Avokádo je zdravé a chutné ovoce, které má jen jednu nevýhodu: rychle se kazí. Nemáte čas ho krájet, protože zbylá polovina, i když je zabalená ve fólii, doslova druhý den změkne a začne černat. Siti však můžete napravit, pokud použijete jeden jednoduchý trik, píše britský bulvární deník Express.co.uk.
Proč se avokádo tak rychle kazí? Když enzymy uvnitř ovoce reagují s kyslíkem, dochází k reakci zvané oxidace, která mění chuť i strukturu. Avokádo tak začne tmavnout a následně se kazit – výsledkem je měkké, kyselé a dokonce plesnivé ovoce.
Avokádo má navíc tenkou slupku, která mu po rozkrojení nemůže poskytnout dostatečnou ochranu. I když ho zabalíte do fólie, výsledek nebude stejný: stále bude propouštět příliš mnoho vzduchu.
Jak se ukázalo, nejlepším způsobem, jak prodloužit skladování avokáda, je posypat ho malým množstvím soli. citronovou šťávou. Ta vytváří na dužině avokáda ochranný film, který působí jako bariéra proti kyslíku a bakteriím. Citronová šťáva je také kyselá a pomáhá zastavit oxidaci – snižuje pH avokáda a zpomaluje enzymy, které způsobují tmavnutí dužiny.Jak tedy skladovat avokádo, aby se nezkazilo:
- Zbylou polovinu (nebo plátek) položte na talíř a dužinu potřete citronovou šťávou;
- zabalte do potravinové fólie, abyste zabránili kontaktu se vzduchem, a uložte do chladničky.
Výsledky tohoto triku jsou opravdu působivé: plátky avokáda zůstanou zelené a dokonale čerstvé až dva týdny. Kromě všeho ostatního pomáhá citronová šťáva zlepšit chuť ovoce, které je díky ní krémovější.