Vše smíchejte a vložte do trouby: elementární a velmi chutný kefírový koláč.

Poradíme vám, jak připravit koláč s jablky a třešněmi.

Koláč s ovocem nebo lesními plody je ideální k čaji / depositphotos.com

Léto je skvělým obdobím pro přípravu lahodného dezertu se sezónním ovocem a lesními plody. Naštěstí existuje mnoho líných receptů, které vám umožní dopřát si dobrotu bez větší námahy.

Dnes si povíme, jak připravit lahodný kefírový koláč s jablky nebo třešněmi.

Koláč s třešněmi na kefíru

K přípravě tohoto vzdušného koláče na kefíru budete potřebovat jen několik surovin. Většinu z nich už s největší pravděpodobností máte v kuchyni. Budete potřebovat:

  • 500 mililitrů kefíru;
  • 320 gramů mouky;
  • 200 gramů cukru;
  • tři lžíce rostlinného oleje;
  • lžičku jedlé sody;
  • 350 g třešní (mražených nebo čerstvých).

Předehřejte troubu na 180 stupňů. V případě potřeby bobule rozmrazte. Kefír vyndejte předem, aby se stihl ohřát na pokojovou teplotu. Nalijte ho do mísy, přidejte máslo a cukr. Šlehejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.

Po částech přidávejte prosátou mouku a promíchejte. Poté přidejte jedlou sodu. Těsto vyjde husté.

Formu (průměr 22 cm) vyložíme pergamenem, vymažeme máslem a nalijeme do ní část těsta. Bobule osušte a osušte je ubrouskem. V případě potřeby je namočte do kukuřičného škrobu, aby nasákly tekutinu.

Na koláč dejte polovinu třešní, zalijte ho zbylým těstem a ozdobte bobulemi. Pečte 40 minut až hodinu. Měla by se objevit zlatavá kůrka, ale pro jistotu ji zkontrolujte párátkem uprostřed koláče.

Koláč s jablky na kefíru

Jablečný koláč na kefíru nedopadne o nic hůře a také stojí za vyzkoušení. Na jeho přípravu si vezmeme:

  • dvě vejce;
  • 200 gramů cukru;
  • jedna čajová lžička vanilkového cukru;
  • 250 mililitrů kefíru;
  • 50 gramů másla (+ 20 gramů na vymazání);
  • 250 gramů mouky;
  • špetka soli;
  • lžička kypřícího prostředku;
  • dvě nebo tři jablka;
  • lžička mleté skořice;
  • lžíce moučkového cukru.

Vejce, cukr, vanilku a sůl vyšlehejte v míse do pěny. Poté do směsi vmíchejte měkké máslo a kefír (pokojové teploty).

Mouku a kvásek prosejte a přidejte do mísy. Těsto bude husté. Formu o průměru 24 cm vyložte pergamenem na pečení a vymažte ji olejem.

Jablka omyjte a nakrájejte na plátky o velikosti 0,5 cm. Těsto nalijte do formy, povrch uhlaďte lžící. Navrch rozprostřete ovoce a posypte skořicí.

Pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Je lepší podávat ozdobené moučkovým cukrem.

Jablečný koláč na kefíru podle babiččina receptu

Jedná se o velmi jemný moučník se spoustou ovoce. K jeho přípravě si vezmeme:

  • tři vejce;
  • špetka soli;
  • sáček vanilkového cukru;
  • 230 gramů cukru;
  • 250 mililitrů kefíru;
  • 100 mililitrů rostlinného oleje;
  • 300 gramů mouky;
  • balíček kypřicího prostředku;
  • 5 jablek.

V míse rozšlehejte vejce a přisypte cukr, sůl a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud není hmota nadýchaná. Za stálého šlehání přilévejte máslo. Poté přidejte kefír a promíchejte.

Po částech vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostky. Těsto smíchejte s ovocem. Vymažte formu olejem a nalijte do ní těsto.

Koláč na kefír s jablky se peče při 180 stupních asi 40 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími