Poradíme vám, jak připravit koláč s jablky a třešněmi.
Koláč s ovocem nebo lesními plody je ideální k čaji / depositphotos.com
Léto je skvělým obdobím pro přípravu lahodného dezertu se sezónním ovocem a lesními plody. Naštěstí existuje mnoho líných receptů, které vám umožní dopřát si dobrotu bez větší námahy.
Dnes si povíme, jak připravit lahodný kefírový koláč s jablky nebo třešněmi.
Koláč s třešněmi na kefíru
K přípravě tohoto vzdušného koláče na kefíru budete potřebovat jen několik surovin. Většinu z nich už s největší pravděpodobností máte v kuchyni. Budete potřebovat:
- 500 mililitrů kefíru;
- 320 gramů mouky;
- 200 gramů cukru;
- tři lžíce rostlinného oleje;
- lžičku jedlé sody;
- 350 g třešní (mražených nebo čerstvých).
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V případě potřeby bobule rozmrazte. Kefír vyndejte předem, aby se stihl ohřát na pokojovou teplotu. Nalijte ho do mísy, přidejte máslo a cukr. Šlehejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
Po částech přidávejte prosátou mouku a promíchejte. Poté přidejte jedlou sodu. Těsto vyjde husté.
Formu (průměr 22 cm) vyložíme pergamenem, vymažeme máslem a nalijeme do ní část těsta. Bobule osušte a osušte je ubrouskem. V případě potřeby je namočte do kukuřičného škrobu, aby nasákly tekutinu.
Na koláč dejte polovinu třešní, zalijte ho zbylým těstem a ozdobte bobulemi. Pečte 40 minut až hodinu. Měla by se objevit zlatavá kůrka, ale pro jistotu ji zkontrolujte párátkem uprostřed koláče.
Koláč s jablky na kefíru
Jablečný koláč na kefíru nedopadne o nic hůře a také stojí za vyzkoušení. Na jeho přípravu si vezmeme:
- dvě vejce;
- 200 gramů cukru;
- jedna čajová lžička vanilkového cukru;
- 250 mililitrů kefíru;
- 50 gramů másla (+ 20 gramů na vymazání);
- 250 gramů mouky;
- špetka soli;
- lžička kypřícího prostředku;
- dvě nebo tři jablka;
- lžička mleté skořice;
- lžíce moučkového cukru.
Vejce, cukr, vanilku a sůl vyšlehejte v míse do pěny. Poté do směsi vmíchejte měkké máslo a kefír (pokojové teploty).
Mouku a kvásek prosejte a přidejte do mísy. Těsto bude husté. Formu o průměru 24 cm vyložte pergamenem na pečení a vymažte ji olejem.
Jablka omyjte a nakrájejte na plátky o velikosti 0,5 cm. Těsto nalijte do formy, povrch uhlaďte lžící. Navrch rozprostřete ovoce a posypte skořicí.
Pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Je lepší podávat ozdobené moučkovým cukrem.
Jablečný koláč na kefíru podle babiččina receptu
Jedná se o velmi jemný moučník se spoustou ovoce. K jeho přípravě si vezmeme:
- tři vejce;
- špetka soli;
- sáček vanilkového cukru;
- 230 gramů cukru;
- 250 mililitrů kefíru;
- 100 mililitrů rostlinného oleje;
- 300 gramů mouky;
- balíček kypřicího prostředku;
- 5 jablek.
V míse rozšlehejte vejce a přisypte cukr, sůl a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud není hmota nadýchaná. Za stálého šlehání přilévejte máslo. Poté přidejte kefír a promíchejte.
Po částech vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostky. Těsto smíchejte s ovocem. Vymažte formu olejem a nalijte do ní těsto.
Koláč na kefír s jablky se peče při 180 stupních asi 40 minut.