Pokud rolované okurky explodují, pravděpodobně jste suroviny před rolováním dostatečně nezahřáli.
Jak správně konzervovat / Koláž My, foto: pixabay.com, snímek obrazovky
Naučíte se:
- Proč mohou banky „explodovat“
- Příčiny „exploze“ nakládaných okurek
- Jak zabránit zkažení nakládaných okurek
Skleněné sklenice a víčka je třeba předem ošetřit slabým roztokem jedlé sody – asi 1 polévková lžíce na litr vody.
Soda pomáhá odstranit případné mikroorganismy z povrchu. Tomu se věnuje článek Mya.
Dalším povinným krokem je sterilizace. Sklenice a víčka se musí důkladně zahřát, aby se zničily všechny zbývající bakterie.
Poté by se nádoby měly nechat zcela vyschnout. Nevkládejte potraviny do vlhkých sklenic – vlhkost vytváří ideální prostředí pro rozvoj mikroflóry.
Proč mohou sklenice „explodovat“
Když jsou sklenice těsně uzavřeny, dochází v nich vlivem mikrobiální činnosti k hromadění plynů. Tlak narůstá, a protože se sklo nemůže rozpínat, víčko začne bobtnat a pak se s výrazným prasknutím odlepí.
Příčiny „exploze“ nakládaných okurek
Pokud rolované okurky explodují, pravděpodobně jste suroviny před rolováním dostatečně nezahřáli. Podle většiny receptů je třeba okurky dvakrát přelít vroucím nálevem – to stačí k potlačení procesu kvašení.
Kolik konzervovaných potravin lze skladovat infografika / MyCo se stane, když konzervy nabobtnají
Nadýmání konzerv je poměrně častý jev. Je to způsobeno tím, že uvnitř sklenice začíná fermentace. Jak se hromadí plyny, zvyšuje se tlak a víčko se postupně začne nafukovat.
Jak se vyhnout zkažení
Abyste udrželi sklenice neporušené a zabránili jejich nadýmání, můžete do každé sklenice před stočením přidat 1 lžíci vodky nebo alkoholu. Pokud je nemáte po ruce, postačí špetka hořčičných semínek. Dobře funguje také lžička kyseliny citronové nebo několik bobulí červeného rybízu.
Jaké potraviny by se neměly konzervovat ve sklenicích
Mléčné výrobky – například mléko, tvaroh, jogurt a zakysaná smetana – nejsou vhodné pro domácí zavařování. Vzhledem k jejich husté struktuře a vysoce výživnému prostředí se v nich mohou rychle vyvinout bakterie a je velmi obtížné dosáhnout v domácích podmínkách úplné sterility, uvedli již dříve odborníci.
Pozor je třeba dávat také při výlovu ryb. Při nedostatečné tepelné úpravě v ní mohou zůstat paraziti. Kromě toho jsou ryby bohaté na purinové látky, které jsou kontraindikovány u lidí s dnou a kloubními onemocněními, zejména v období zhoršení.
Podívejte se na video – jak správně konzervovat se zdravotními benefity:
Autorka knihy o zdraví Daria Ozernaya v tomto studiu 1+1 senzačně prohlásila, že konzervování není až tak užitečné k jídlu.
Jak se správně zásobit potravinami, abychom z nich měli v zimě maximální užitek, uvedla známá odbornice.
Dříve byla jmenována ideální místa v bytě pro skladování konzervovaných potravin. Aby se konzervované potraviny rychle nekazily, je dobré si připomenout důležitá pravidla skladování.
Připomeňme, že My již dříve psal o tom, co kategoricky nelze skladovat na balkoně. Mnoho lidí využívá balkon jako skladovací prostor, ale málokdo se zamyslí nad tím, co přesně tam lze skladovat a co je přísně zakázáno.
Další novinky:
Co je projekt „Snídaně s 1+1“?
„Snídaně s 1+1“ (ukr. „Snidanok z 1+1“) je ranní pořad na televizním kanálu 1+1. Vysílá se ve všední dny. Pořad trvá tři hodiny a podle Wikipedie je nejdelší živě vysílanou ranní show na je naše země.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.