Vejce za to nemohou: co skutečně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi

Cholesterol obsažený v potravinách se liší od cholesterolu v krvi.

studie prokázaly, že právě nasycené tuky v potravinách zvyšují hladinu LDL cholesterolu / foto depositphotos.com

Vejce s největší pravděpodobností nejsou příčinou vysoké hladiny cholesterolu. Nová studie možná odhalila skutečného viníka zvyšující se hladiny cholesterolu.

Health píše, že studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že s vyšší hladinou cholesterolu souvisí nasycené tuky obsažené v potravinách, nikoliv cholesterol obsažený ve vejcích. Účastníci, kteří jedli dvě vejce denně po dobu pěti týdnů, měli navíc nižší hladinu cholesterolu.

„Pokud jde o snídani, není třeba se obávat vajec, ale porce slaniny nebo klobásy navíc, která s největší pravděpodobností ovlivní zdraví srdce,“ řekl doktor John Buckley, hlavní autor studie a výkonný děkan akademické jednotky pro lidské zdraví a výkonnost na University of South Australia.

Uvádí se, že jedno velké vejce obsahuje asi 200 miligramů (mg) cholesterolu v potravě, což jsou dvě třetiny denní dávky 300 mg.

Přitom studie prokázaly, že hladinu LDL cholesterolu zvyšují právě nasycené tuky v potravinách. Většina potravin s vysokým obsahem cholesterolu má také vysoký obsah nasycených tuků, uvedl Buckley, ale vejce jich obsahují velmi málo (1,6 gramu).

„Poslední dvě desetiletí jsme byli přesvědčeni, že nasycené tuky zvyšují hladinu LDL v mnohem větší míře než cholesterol,“ řekl doktor Sean Heffron, preventivní kardiolog z NYU Langone Heart Center for Cardiovascular Disease Prevention.

Nová studie tuto teorii podrobila zkoušce. Výzkumníci rozdělili 61 zdravých dospělých osob do tří skupin a nechali je po dobu pěti týdnů dodržovat specifickou dietu, přičemž jednotlivé stravovací plány střídali. Na konci studie absolvovalo 48 osob všechny tři diety:

  1. Kontrolní dieta: Vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků, konzumace maximálně jednoho vejce týdně.
  2. Vaječná dieta: Vysoký obsah cholesterolu a nízký obsah nasycených tuků, dvě vejce denně.
  3. Bezvaječná dieta: Nízký obsah cholesterolu a nasycených tuků, žádná vejce.

Výsledky ukázaly, že nasycené tuky byly spojeny se zvýšenou hladinou LDL cholesterolu, zatímco cholesterol ve stravě nikoli. Navíc ve srovnání s kontrolní dietou snížila vaječná dieta hladinu LDL cholesterolu (v průměru o 5,7 mg/dl), zatímco bezvaječná dieta nikoli.

Podle Buckleyho to naznačuje, že hladinu LDL zvyšují nasycené tuky, nikoliv cholesterol ve stravě.

Dříve My psal, jak snížit hladinu cholesterolu.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 1 from 5 )
Blog | S námi se stanete chytřejšími