Nová studie ukázala, že i každodenní konzumace vajec může snížit hladinu cholesterolu v krvi. Hlavní je nepřehánět to se sýry a uzeninami.
Vejce mohou být součástí zdravé snídaně, tvrdí vědci / foto Pxhere
Na univerzitě v Jižní Austrálii provedli experiment, který měl odpovědět na otázku, zda každodenní konzumace vajec skutečně zvyšuje hladinu cholesterolu. Nebo zda problém ve skutečnosti spočívá v potravinách, s nimiž se obvykle kombinují – například se sýrem, uzeninami nebo máslem, píše Eatingwell.
Studie byla publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition a informuje o experimentu, kterého se zúčastnilo 61 zdravých dospělých ve věku 18 až 60 let. Účastníci studie se stravovali třemi různými způsoby. V jedné z nich účastníci konzumovali denně dvě vejce, ale celkové množství nasycených tuků ve stravě udržovali na nízké úrovni. Během jednoho týdne se u nich snížila hladina „špatného“ cholesterolu.
Další dvě diety zahrnovaly buď vysoký obsah nasycených tuků bez vajec, nebo konzumaci pouze jednoho vejce týdně spolu s vysokým obsahem nasycených tuků. Ani po první, ani po druhé dietě nedošlo k významnému snížení hladiny cholesterolu. Tím se potvrdilo: hlavní příčinou jeho zvýšení jsou nasycené tuky, nikoli vejce.
Výsledky studie jsou však ncované. Ve skupině, která konzumovala vejce, došlo ke zvýšení malých lipidových částic a snížení jednoho z prospěšných podtypů „dobrého“ cholesterolu. To znamená, že i když celkový obraz vypadá pozitivně, existují aspekty, které vyžadují další výzkum.
Studie trvala pět týdnů a zahrnovala poměrně malý počet účastníků, takže výsledky nelze považovat za univerzální. Navíc byla financována Centrem pro výživu vajec, i když autoři poznamenávají, že sponzor neměl na experiment žádný vliv.
Bez ohledu na to studie podporuje rostoucí trend ve vědě o potravinách: klíčovým rizikovým faktorem není samotný cholesterol v potravinách, ale nasycené tuky. To znamená, že vejce mohou být klidně součástí zdravé snídaně – zejména pokud je připravíte bez tuku a nepřidáte na talíř štědrý plátek sádla nebo sýra. Vařená vejce se zeleninou jsou tedy nejen chutná, ale mohou být i prospěšná pro vaše srdce. Ovšem míchaná vajíčka s uzeninou, to už je jiný příběh.
Další informace o prospěšnosti vajec
Jak napsal My, nejedná se o první studii o škodlivosti či prospěšnosti vajec. Již dříve vědci zjistili, že milovníci vajec mají silnější kosti. Je to důsledek pravidelné konzumace živin nezbytných pro zdraví kostí obsažených ve vejcích. Žloutky navíc obsahují antioxidanty a zdravé tuky, které zlepšují kardiovaskulární a celkové zdraví organismu.