Lilek salát za 10 minut: tři snadné recepty, které si nesmíte nechat ujít

Tři vynikající recepty s lilkem, které jsou velmi rychlé na přípravu.

Saláty z lilků jsou velmi vydatné a chutné / foto depositphotos.com

Vaření pokrmů ze sezónních produktů je jedním z nejlepších rozhodnutí v kuchyni. Nyní je v plném proudu sezóna lilků, rajčat a další zeleniny.

Dnes se podíváme na to, co můžete z lilků uvařit za rychlé jídlo.

Jednoduchý lilkový salát

Pro začátek se podívejme na velmi rychlý recept. K přípravě tohoto lahodného lilkového salátu si vezměte:

  • jeden lilek;
  • jedna paprika;
  • jedna cibule;
  • dvě rajčata;
  • několik snítek petrželky;
  • lžíce bílého vinného octa;
  • tři až čtyři lžíce oleje (rostlinného);
  • sůl;
  • mletý černý pepř.

Zeleninu omyjte a osušte. Lilek nakrájejte na kolečka a osolte. Poté je opečeme z obou stran, dokud nejsou uvařené, a rozložíme je na ubrousky nebo papírové utěrky.

Nakrájejte papriky a cibuli. Polovinu této zeleniny osmažíme a polovinu necháme syrovou.

Přendejte je do salátové mísy. Přidejte nakrájená rajčata a nasekané bylinky. Dochuťte a zalijte octem. Promíchejte a nechte několik minut marinovat.

Lilek salát

Některá jídla z lilku jsou vhodná spíše pro ty, kteří rádi experimentují. Tento salát je právě jedním z nich. Pro jeho přípravu si vezmeme:

  • jeden lilek;
  • jedna sladká paprika;
  • dvě cibule;
  • 150 gramů švestek;
  • tři lžíce oleje (rostlinný olej);
  • lžička cukru;
  • dva stroužky česneku;
  • bylinky;
  • sůl.

Zeleninu, bylinky a ovoce omyjte. Papriku očistěte od semínek a nakrájejte na proužky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a lilek na tenké čtvrtky. Ze švestek odstraňte pecky a nakrájejte je na plátky.

Cibuli osmažte na dvou lžících oleje do měkka, ale nenechte ji zhnědnout. Posypeme cukrem, promícháme a vložíme do mísy.

Na jedné lžíci oleje několik minut smažte lilek, aby změkl a změnil barvu. Poté ho přendejte k cibuli. K zelenině přidejte pepř a osolte.

Švestky několik minut smažte na suché pánvi a také je přelijte do nádoby. Do stejné nádoby přidejte nasekané bylinky a prolisovaný česnek. Promíchejte a dejte na dvě hodiny chladit do lednice.

Lilek se semínky a bylinkami

Tento salát vyžaduje trochu více času a surovin, ale výsledek rozhodně stojí za to. Pro přípravu si vezměte:

  • jeden lilek;
  • dvě rajčata;
  • dva stroužky česneku;
  • 50 gramů tvarohu;
  • malý svazek čerstvé máty;
  • malý svazek čerstvé bazalky;
  • malý svazek koriandru (volitelně);
  • pět gramů slunečnicových semínek;
  • tři gramy sezamových semínek;
  • dvě lžíce olivového oleje;
  • jedna lžíce sezamového oleje;
  • dvě lžíce sladké chilli omáčky;
  • kukuřičný škrob;
  • rostlinný olej na smažení;
  • sůl.

Lilek omyjte, osušte a podélně rozkrojte na čtyři části (bez stopky). Nakrájejte je na trojúhelníky silné asi centimetr. Vyjměte je na samostatný talíř, osolte a dobře promíchejte.

Rajčata nakrájejte na větší kousky a přendejte je do mísy. Bylinky nasekejte, dávejte pozor, abyste se vyhnuli stonkům, a nasypte je do stejné mísy. Česnek nasekejte najemno nebo ho prolisujte přes lis a přeneste ho do mísy. Semínka opražte na suché pánvi. Sezamová semínka opražte také zvlášť.

Rozehřejte olej do fritézy. Mezitím namočte plátky lilku ze všech stran ve škrobu a poté je několik minut smažte. Vyjměte je na papírovou utěrku.

Uvařené lilky přendejte do mísy, ochuťte olejem a omáčkou a promíchejte. Navrch dejte sýr cottage a posypte sezamovými semínky a semínky.

Léto je ideální dobou pro přípravu pokrmů z lilků. Proto se vyplatí zapsat a vyzkoušet několik nových receptů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími