Tři vynikající recepty s lilkem, které jsou velmi rychlé na přípravu.
Saláty z lilků jsou velmi vydatné a chutné / foto depositphotos.com
Vaření pokrmů ze sezónních produktů je jedním z nejlepších rozhodnutí v kuchyni. Nyní je v plném proudu sezóna lilků, rajčat a další zeleniny.
Dnes se podíváme na to, co můžete z lilků uvařit za rychlé jídlo.
Jednoduchý lilkový salát
Pro začátek se podívejme na velmi rychlý recept. K přípravě tohoto lahodného lilkového salátu si vezměte:
- jeden lilek;
- jedna paprika;
- jedna cibule;
- dvě rajčata;
- několik snítek petrželky;
- lžíce bílého vinného octa;
- tři až čtyři lžíce oleje (rostlinného);
- sůl;
- mletý černý pepř.
Zeleninu omyjte a osušte. Lilek nakrájejte na kolečka a osolte. Poté je opečeme z obou stran, dokud nejsou uvařené, a rozložíme je na ubrousky nebo papírové utěrky.
Nakrájejte papriky a cibuli. Polovinu této zeleniny osmažíme a polovinu necháme syrovou.
Přendejte je do salátové mísy. Přidejte nakrájená rajčata a nasekané bylinky. Dochuťte a zalijte octem. Promíchejte a nechte několik minut marinovat.
Lilek salát
Některá jídla z lilku jsou vhodná spíše pro ty, kteří rádi experimentují. Tento salát je právě jedním z nich. Pro jeho přípravu si vezmeme:
- jeden lilek;
- jedna sladká paprika;
- dvě cibule;
- 150 gramů švestek;
- tři lžíce oleje (rostlinný olej);
- lžička cukru;
- dva stroužky česneku;
- bylinky;
- sůl.
Zeleninu, bylinky a ovoce omyjte. Papriku očistěte od semínek a nakrájejte na proužky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a lilek na tenké čtvrtky. Ze švestek odstraňte pecky a nakrájejte je na plátky.
Cibuli osmažte na dvou lžících oleje do měkka, ale nenechte ji zhnědnout. Posypeme cukrem, promícháme a vložíme do mísy.
Na jedné lžíci oleje několik minut smažte lilek, aby změkl a změnil barvu. Poté ho přendejte k cibuli. K zelenině přidejte pepř a osolte.
Švestky několik minut smažte na suché pánvi a také je přelijte do nádoby. Do stejné nádoby přidejte nasekané bylinky a prolisovaný česnek. Promíchejte a dejte na dvě hodiny chladit do lednice.
Lilek se semínky a bylinkami
Tento salát vyžaduje trochu více času a surovin, ale výsledek rozhodně stojí za to. Pro přípravu si vezměte:
- jeden lilek;
- dvě rajčata;
- dva stroužky česneku;
- 50 gramů tvarohu;
- malý svazek čerstvé máty;
- malý svazek čerstvé bazalky;
- malý svazek koriandru (volitelně);
- pět gramů slunečnicových semínek;
- tři gramy sezamových semínek;
- dvě lžíce olivového oleje;
- jedna lžíce sezamového oleje;
- dvě lžíce sladké chilli omáčky;
- kukuřičný škrob;
- rostlinný olej na smažení;
- sůl.
Lilek omyjte, osušte a podélně rozkrojte na čtyři části (bez stopky). Nakrájejte je na trojúhelníky silné asi centimetr. Vyjměte je na samostatný talíř, osolte a dobře promíchejte.
Rajčata nakrájejte na větší kousky a přendejte je do mísy. Bylinky nasekejte, dávejte pozor, abyste se vyhnuli stonkům, a nasypte je do stejné mísy. Česnek nasekejte najemno nebo ho prolisujte přes lis a přeneste ho do mísy. Semínka opražte na suché pánvi. Sezamová semínka opražte také zvlášť.
Rozehřejte olej do fritézy. Mezitím namočte plátky lilku ze všech stran ve škrobu a poté je několik minut smažte. Vyjměte je na papírovou utěrku.
Uvařené lilky přendejte do mísy, ochuťte olejem a omáčkou a promíchejte. Navrch dejte sýr cottage a posypte sezamovými semínky a semínky.
Léto je ideální dobou pro přípravu pokrmů z lilků. Proto se vyplatí zapsat a vyzkoušet několik nových receptů.