Ať už máte meloun celý, nebo nakrájený, díky těmto odborným radám zůstane čerstvý a šťavnatý.
Když to budete vědět, budete si moci udělat radost melounem už za týden / My, depositphotos.com
Šťavnatý, zralý meloun je něco, na co se těšíme každé léto. Často však vyvstává otázka: jak ho skladovat? Vždyť pokud ho koupíme, váží asi 5-7 kg a pro velké rodiny 10-12 kg.
Kromě hmotnosti zabírá meloun také hodně místa na kuchyňské lince nebo v lednici. Z této site však existuje východisko, píše Martha Stewart. Publikace se radila s potravinářskou technoložkou Isabellou Maczko ze společnosti Parker Development, Inc. a našla několik způsobů, jak meloun správně skladovat.
Jak skladovat meloun
V první řadě je třeba vědět, že meloun je neklimakterické ovoce, což znamená, že po odříznutí od stopky nepokračuje v dozrávání.
Melouny se (v ideálním případě) sklízejí v plné zralosti, takže na rozdíl od klimakterických plodů, jako jsou banány nebo avokádo, které jsou lepší, než se začnou kazit, melouny začínají ztrácet svou čerstvost, jakmile se dostanou na pulty obchodů.
Celý meloun
„Jakmile meloun rozkrojíte, změní se jeho trvanlivost,“ říká Machko. Slupka melounu slouží jako ochranná bariéra, která brání kontaktu dužiny s kyslíkem – a právě ten způsobuje, že se ovoce časem kazí, vysvětluje odborník.
Stručně řečeno, uchovávejte meloun vcelku co nejdéle. Pokud ho neplánujete sníst hned po zakoupení, počkejte s krájením až těsně před podáváním.
Meloun nakrájený na plátky
Jakmile je kůra poškozena, site se mění. Podle Maczka se vnitřní dužina stává díky vysokému obsahu vody snadným terčem kažení. Takže i když meloun pouze rozkrojíte napůl, klíčovým se stává jeho skladování.Jakýkoli nakrájený meloun by se měl okamžitě přikrýt a uložit do lednice, aby se maximalizovala jeho čerstvost. U menších plátků je to jednoduché: plátky a kostky lze skladovat ve vzduchotěsných nádobách.
S většími kousky, jako je polovina nebo čtvrtina melounu, je to obtížnější kvůli velkému odkrytému povrchu. Dobrou zprávou je, že stačí pokrýt pouze plátek, nikoli celou slupku. Potravinářská fólie je vhodnou volbou, protože se dobře drží. Podobný efekt mají i voskované ubrousky.
Jak dlouho lze meloun skladovat
Vcelku: Celý nerozkrojený meloun může bezpečně ležet na stole při pokojové teplotě jeden až dva týdny. Pokud je v chladničce místo, prodlouží se jeho trvanlivost o dalších několik týdnů.
Nakrájený na plátky: způsob krájení mírně ovlivňuje trvanlivost. Podle Machka vydrží meloun v lednici čerstvý tři až sedm dní. Velké plátky – blíže sedmi dnům, zatímco kostky nebo plátky se mohou začít kazit již po třech dnech.
Pokud chcete, aby vám meloun vydržel déle, nechte kůru i po nakrájení, radí Machko. „Slupka pomáhá omezit kontakt dužiny se vzduchem a slouží jako ochranná bariéra,“ vysvětluje.
Další zajímavé zprávy o melounu
Již dříve My informoval o několika příznacích, které ukazují na špatnou kvalitu melounu. Je velmi urážlivé koupit si velký plod a zjistit, že uvnitř je bez chuti a nezralý. Proto existuje 5 znaků, které stojí za to si zapamatovat, abyste se stali odborníkem v této záležitosti.
Kromě toho jsme vám řekli, jak se meloun jí v různých zemích. Některé způsoby vás mohou překvapit, jako například na Blízkém východě. Tam jedí meloun se solí nebo ho kombinují se slaným sýrem.