Studie potvrdila, že neustálá konzumace chipsů nebo hranolek není dobrý nápad.
Chipsy nejsou zdravé / foto depositphotos.com
Studie zjistila, že častá konzumace chipsů je spojena s vyšším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.
Podle studie zvyšuje konzumace Chipsů třikrát týdně riziko vzniku cukrovky o 20 % a pětkrát týdně o 27 %, uvádí The Gdian.
Výsledky studie potvrzují, že brambory samy o sobě nejsou zdraví nebezpečné, ale jejich smažení a pravidelná konzumace zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky 2. typu.
Mezinárodní tým vědců pod vedením Seyeda Mohammada Mousaviho, odborníka na veřejné zdraví z Harvardovy univerzity, zjistil, že u těch, kteří jedli třikrát týdně hranolky nebo hranolky, se riziko vzniku cukrovky zvýšilo o 20 %, zatímco u těch, kteří jedli brambory se stejnou pravidelností po upečení, uvaření nebo rozmačkání, se riziko zvýšilo pouze o pět procent.
„Vysoký obsah škrobu vedoucí k vysokému glykemickému indexu v kombinaci se ztrátou živin může přispívat k nepříznivým zdravotním účinkům,“ vysvětluje studie.Nahrazení brambor celozrnnými výrobky snížilo riziko vzniku cukrovky o 8 % a konzumace obilovin místo hranolků nebo chipsů o 19 %.
Dr. Kauter Hashem, přednášející na katedře komunitní výživy na Queen Mary University of London, řekl: „Brambory mohou být součástí zdravé stravy, ale rozhodující je, jak je připravujeme. Vařené, pečené nebo šťouchané brambory mají přirozeně nízký obsah tuku a jsou zdrojem vlákniny, vitaminu C a draslíku. Když je však smažíme na hranolky nebo hranolky, zejména ve velkých porcích a s přidanou solí, stávají se méně zdravými kvůli vysokému obsahu tuku, soli a kalorií, což s větší pravděpodobností přispívá k nárůstu hmotnosti a zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.“
Hashem k tomu dodává: „: „Tato studie posiluje jednoduché poselství: dopřejte si brambory, ale nespoléhejte se na chipsy nebo hranolky jako na hlavní variantu. A pokud je to možné, zkuste je nahradit celozrnnými potravinami, jako je hnědá rýže, bulgur, celozrnné těstoviny nebo dokonce batáty, které jsou zdravější a podporují dlouhodobé zdraví.“
Další zprávy o bramborách
Odborníci na výživu pojmenovali nepopiratelné výhody a vysvětlili, proč byste měli jíst více brambor. Brambory, tolik neoblíbené odpůrci sacharidů, totiž mohou být ve skutečnosti prospěšné.