Jmenovaných 10 potravin, které byste měli jíst každý týden a být plní energie

Konzumace zdravých sacharidů, jako jsou tyto, vám pomůže cítit se energicky a naplnit vaše potřeby živin.

Správné sacharidy pro doplnění energie do těla / foto depositphotos.com

Výběr správných sacharidů je klíčem k dosažení zdravotních cílů a naplnění potřeb organismu.

Doporučuje se, aby 45-65 % přijatých kalorií pocházelo ze sacharidů. Nedostatek sacharidů ve stravě může způsobit letargii, zažívací problémy a dokonce i zápach z úst, píše Eatingwell.

Z mnoha sacharidů by se jich na vašem talíři mělo každý týden objevit 10, abyste byli zdraví, splnili své nutriční potřeby a byli plní energie.

1. Sladké brambory

Jsou skutečnou pokladnicí živin. Jen jedna středně velká sladká brambora poskytuje více než 150 % denní potřeby vitaminu A, který hraje důležitou roli pro zdraví očí, kůže a imunitního systému. Konzumace slupky sladkých brambor vám také pomůže zvýšit příjem vlákniny.

2. Mléko

Mléko obsahuje nejen zdravé sacharidy, ale také bílkoviny, vápník, hořčík a další živiny důležité pro zdraví kostí.

3 – Černé fazole

Má působivé množství živin. Tyto levné a chutné luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a antioxidantů a mohou být skvělým zdrojem sacharidů. Studie prokázaly, že lidé, kteří jedí více luštěnin, mají lepší výživu, méně přidaného cukru ve stravě a lépe hubnou.

4 – Oves

Přirozený zdroj prebiotické vlákniny, který je skvělým zdrojem sacharidů pro ty, kteří si chtějí udržet zdravý střevní mikrobiom.

Bylo také prokázáno, že rozpustná vláknina obsažená v ovsu, tzv. beta-glukan, pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, což může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

5. Sušené švestky

Tento přírodní zdroj sacharidů je mnohem víc než jen lék na zácpu.

Denní konzumace sušených švestek může také přispět ke zlepšení zdraví kostí. Studie dospěla k závěru, že denní konzumace 50 gramů (asi 5 bobulí) sušených švestek může zabránit ztrátě minerální hustoty kostí u žen po menopauze.

6. Banány

Jsou zdravým zdrojem sacharidů a jejich konzumace vám pomůže udržet si energii po celý den.

Výběr mírně nedozrálých banánů vám může poskytnout výhodu, pokud jde o zdraví střev. Výběr banánů s mírně nazelenalou slupkou znamená, že obsahují více rezistentního škrobu, což je druh prebiotické vlákniny, která pomáhá udržovat zdravý střevní mikrobiom. Ale i plně zralé banány jsou skvělým zdrojem vlákniny a živin.

7. Jablka

Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminu C a mědi. Toto oblíbené ovoce obsahuje také rozpustnou vlákninu prospěšnou pro srdce a prebiotickou vlákninu, která podporuje zdraví střev. Jablka obsahují také kvercetin, antioxidant, který může podporovat zdraví mozku.

8. Farro

Jedná se o celozrnnou obilovinu, která se hodí k mnoha pokrmům. Farro je bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, má oříškovou chuť a snadno se připravuje. Vláknina obsažená ve farro je vhodná pro udržení zdravého trávicího systému, mikrobiomu a srdce.

Farro je také zdrojem bílkovin: 1/4 šálku farro obsahuje jen asi 6 gramů bílkovin. Kombinace vlákniny a bílkovin je silným zdrojem energie, který potlačuje pocit hladu.

9. Cizrna

Je zdrojem zdravých sacharidů, které vyživují tělo vlákninou, antioxidanty a rostlinnými bílkovinami.

10. Hnědá rýže

Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a řadu vitamínů a minerálů. Půl šálku vařené hnědé rýže obsahuje přibližně 120 kalorií, 2 gramy vlákniny, 3 gramy bílkovin a 25 gramů zdravých sacharidů.

Další zprávy o prospěšnosti ovoce a zeleniny

Již dříve byly jmenovány potraviny, které tělu poskytnou dlouhodobý přísun energie. Odborníci na výživu zdůrazňovali, že na živiny bohaté nezpracované sacharidy, jako je ovoce, pomáhají udržovat stabilní hladinu energie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími