Kaviár z lilku lze připravit ke krátkodobé konzumaci nebo jej lze uzavřít na zimu.
Kaviár z lilku je skvělá svačinka / foto depositphotos.com
Srpen je právem považován za vynikající období pro přípravu konzervovaných potravin. Lilek kaviár se v tomto období ukáže jako voňavý a bohatý. Vybrali jsme tři různé recepty, které stojí za vyzkoušení.
Kaviár z lilku po oděském způsobu
Lahodný kaviár z pečených lilků na oděský způsob se připravuje velmi jednoduše a umožňuje použít minimum rostlinného oleje. K jeho přípravě užíváme:
- čtyři lilky;
- dvě rajčata;
- dvě sladké papriky;
- jedna cibule;
- dva až tři stroužky česneku;
- petržel;
- cizrna;
- tři polévkové lžíce oleje (nerafinovaného);
- jedna lžíce vinného octa;
- sůl;
- pepř.
Lilek, rajčata a papriky omyjte a oloupejte cibuli a česnek. Lilky rozkrojte na poloviny a upečte je. Poté vezměte lžíci a seškrábněte dužinu z plodů. Tu je třeba nožem jemně nasekat, aby se z lilku stala téměř jednolitá hmota. Poté ji vyklopíme na síto, abychom odstranili přebytečnou šťávu.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky a nastrouháme tak, aby slupka zůstala v rukou. V pokrmu ji nepotřebujete. Rajčata přidejte k lilkům.
Papriky a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Bylinky vyberte podle své chuti. Nasekejte je nadrobno a prolisujte česnek. Přesuňte je i se zeleninou do mísy. Vše zalijte octem, olejem a okořeňte podle chuti. Promíchejte a nechte v lednici alespoň hodinu, aby se všechny chutě spojily.
Kaviár z lilku – klasický recept
Chuť tohoto pokrmu je mnohým známá. Díky osvědčenému receptu můžete pokaždé dosáhnout předvídatelného a žádoucího výsledku. Pro přípravu si vezměte:
- dva kilogramy lilků;
- 1,5 kilogramu rajčat;
- kilogram paprik;
- 700 gramů mrkve;
- kilo cibule;
- dvě chilli papričky;
- šest lžic soli;
- jednu polévkovou lžíci cukru;
- tři lžíce octa.
Lilek omyjte a nakrájejte na středně velké kostky. Namočte je do studené vody a zalijte čtyřmi lžícemi soli. Nechte je chvíli odstát a poté sceďte.
Lilky osmažíme na rostlinném oleji a vložíme je do hrnce, ve kterém budeme dusit kaviár.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na oleji. Přilijeme ji k lilkům. Také papriku omyjte, očistěte, nakrájejte a osmažte, pak ji přisypte k ostatní zelenině.
Na rajčatech udělejte zářezy ve tvaru kříže a zalijte je na několik minut vroucí vodou. Poté se budou lépe loupat. Rajčatovou dužinu nakrájejte na kostičky a několik minut poduste na pánvi s pokličkou. Poté je přelijte do hrnce.
Dochutíme, přidáme chilli papričku, promícháme a dusíme asi 40-50 minut. Přilijte ocet, promíchejte a zarolujte.
Kaviár z lilku na zimu – hotovo.
Kaviár z lilku – babiččin recept
Podle tohoto receptu získáte 4,5 litru kaviáru. Pro přípravu vezměte:
- dva kilogramy lilků;
- 1,5 kilogramu rajčat;
- 500 gramů mrkve;
- kilo paprik;
- 500 gramů cibule;
- 200 gramů česneku;
- 200 mililitrů oleje (rostlinný olej);
- 200 gramů cukru;
- 80 mililitrů jablečného octa;
- 100 gramů soli;
- lžička mletého černého pepře.
Cibule, mrkev a česnek se oloupou, papriky, lilek a rajčata se omyjí. Lilek se nakrájí na kostičky, cibule na půlkolečka a papriky na slámky. Mrkev se nastrouhá na hrubém struhadle. Rajčata je třeba nasekat mixérem nebo je protáhnout mlýnkem na maso.
Nyní přejděme k vaření. Ve velké pánvi na oleji osmahněte cibuli a mrkev do měkka. Přidejte papriku a vařte dalších pět minut.
Poté přidejte drcená rajčata a koření. Vše promíchejte a přiveďte k varu. Pak vařte na mírném ohni asi 10 minut.
Vsypte lilky a po uvaření snižte teplotu na minimum a vařte 50 minut. Pro rovnoměrné vaření občas promíchejte.
Prolisujte česnek a přidejte ho ke kaviáru, zalijte octem. Promíchejte a vařte pět minut. Po dovaření vypněte oheň. Kaviár z lilku na zimu je hotový. Nyní jej můžeme přendat do sterilizovaných sklenic a zavinout. Přikryjeme a necháme tak, dokud nevychladne. Poté jej uložíme ke skladování.