„Moje máma pěstuje rajčata už přes 30 let a nikdy neprasknou“: co dělá

Důmyslný trik pomohl zabránit zkažení úrody.

Jednoduchý trik zabrání praskání rajčat / pixabay.com

Každý zahrádkář, který pěstuje rajčata na záhonech, ví, že se občas stane nehoda – rajčata začnou praskat. Příčiny mohou být různé a jen jejich pochopením zjistíte, co dělat, aby rajčata nepraskala.

Již dříve jsme si vysvětlili, co dělat, když se na rajčatech objeví vrcholová hniloba.

Proč rajčata praskají v otevřeném terénu a co s tím?

Nejčastěji začnou rajčata praskat kvůli porušení zavlažování a hnojení. Také k tomu může dojít kvůli spalujícímu horku. V materiálu Better Homes&Gardens to uvedla dívka, která se potýkala se stejným problémem. Píše, že žije na Středozápadě a letos v létě byla teplota venku prostě nesnesitelná – panovalo husté vedro. Přesto se jí poprvé v životě podařilo vypěstovat zeleninu na své malé zeleninové zahrádce.

Po sklizni rajčat však dívka zjistila, že jsou všechna prasklá. Zeptala se své maminky, proč rajčata při dozrávání praskají, protože ona je pěstovala přes 30 let ve stejných podmínkách. V odpovědi dostala účinnou metodu, jak této siti zabránit.

Ukázalo se, že i odrůdy, které jsou vůči praskání odolné, mohou za nepříznivých podmínek praskat. Neznamená to vždy, že rajčata jsou nepoživatelná, protože prasklé místo lze snadno odříznout, ale ty plody, které nestačily dozrát, pravděpodobně shnijí.

Jak na to?

Dívka se podělila o rady, které dostala od své matky, a pochopila, jak sklízet hustá a celá rajčata. K tomu je třeba sklízet plody dříve, než jsou zcela zralé. Zelená rajčata utržená příliš brzy sama „nedojdou“, ale rajčata utržená těsně poté, co začnou měnit barvu, plně dozrají přímo na kuchyňském stole. Majitelka zeleninové zahrady naznačila, že ta svá sklízí, když rajčata získají žlutooranžovou barvu.

Pak jednoduše nechá zeleninu v misce na kuchyňském stole a čeká, až zčervenají. Chuťově se neliší od těch, která utrhla, když byla plně zralá, ale bez praskání. Dívka tvrdí, že jakmile začala tento trik používat, dokázala z jednoho keře získat mnohem více rajčat. Nyní je jich tolik, že se dají zmrazit a dokonce i konzervovat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími