Tajemství zlepšení hladiny cukru v krvi se skrývá ve vaší kuchyni.
Klíčem k rychlé a snadné přípravě výživných jídel je nákup správných produktů / depositphotos.com
Pokud trpíte cukrovkou, správné potraviny nabízejí další výhodu v podobě lepší kontroly hladiny cukru v krvi.
Eating Well zjistil od odborníků na výživu, které potraviny rychle sníží hladinu cukru v krvi.
Semínka chia
Pouhá 1 unce, což je asi 28 gramů, chia semínek obsahuje 10 gramů vlákniny, která vyrovnává hladinu cukru v krvi.
„Lepivý gel z chia semínek klouže trávicím traktem a pomáhá zpomalit vstup cukru do krevního oběhu,“ říká odbornice na výživu Sheri Gau.
Rybí konzervy
Konzervovaný tuňák, losos, makrela a sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem DHA a EPA. Studie prokázaly, že tyto zdravé tuky mohou zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi a zdraví srdce a také snížit zánět.
Mandlová mouka
Tato mouka s oříškovou příchutí může pomoci snížit obsah sacharidů a zároveň zvýšit obsah vlákniny a bílkovin, které stabilizují hladinu cukru v krvi, říká odbornice na výživu Megan Warnke.
Konzervované luštěniny
Konzervované luštěniny, jako jsou fazole, cizrna a čočka, patří mezi několik málo potravin, které vám dodají zdravou dávku bílkovin a vlákniny pro regulaci hladiny cukru v krvi. Možná právě proto systematický přehled zjistil, že častá konzumace luštěnin je spojena s nižší hladinou glukózy v krvi nalačno a A1C u lidí s cukrovkou. Luštěniny navíc prakticky neobsahují nasycené tuky a cholesterol, takže jsou dobré i pro zdraví srdce.
Skořice
„Skořice je produkt bohatý na antioxidanty, přirozeně sladký, ale bez cukru, který může pomoci snížit hladinu cukru v krvi,“ říká Gau.
Některé studie dokonce prokázaly, že doplňky stravy se skořicí mohou snížit hladinu glukózy v krvi nalačno a A1C.
Ořechy
Jen jedna malá hrst ořechů obsahuje vše, co potřebujete – rostlinné bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a různé vitamíny a minerály.
Ořechy jsou natolik prospěšné pro kontrolu hladiny cukru v krvi, že studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně jedí ořechy, jsou méně ohroženi vznikem cukrovky 2. typu. Jedním z důvodů může být kombinace vlákniny a bílkovin, která zpomaluje vstřebávání glukózy, což přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi. Kromě toho mohou zdravé tuky obsažené v ořeších také podporovat zdraví srdce. Ačkoli všechny ořechy mohou být prospěšné, výzkumy týkající se vlašských ořechů a cukrovky jsou obzvláště povzbudivé. Jedna studie například zjistila, že lidé, kteří konzumovali vlašské ořechy, měli tendenci mít nižší hladinu glukózy nalačno, triglyceridů a krevního tlaku.
Oves
Oves je bohatý na unikátní vlákninu zvanou beta-glukan, která pomáhá vylučovat cholesterol z těla. Kromě toho, že chrání před kardiovaskulárními chorobami a mrtvicí, studie prokázaly souvislost mezi častou konzumací ovsa a snížením rizika vzniku cukrovky 2. typu.
Čirok
„Čirok je přirozeným zdrojem vlákniny, což je klíčová živina, která podle výzkumů pomáhá udržovat zdravou váhu a regulovat hmotnost,“ říká odbornice na výživu Lauren Manakerová.
Čirok přitom obsahuje více pomalu stravitelného rezistentního škrobu než jiné celozrnné produkty, takže je méně pravděpodobné, že způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi. Je také bezlepkový, což může být velkou výhodou pro lidi s cukrovkou 1. typu i celiakií.
Dříve My nazal výrobek č. 1 pro snižování cholesterolu.