Tři recepty na velmi chutný a aromatický džem, který uchová blahodárné účinky lesních plodů i na zimu.
Malinový džem je velmi užitečný a chutný / depositphotos.com
Léto je ideální dobou pro přípravu oblíbených plodů na zimu. S nástupem chladného počasí sklenice chutného malinového džemu jistě potěší každého člověka.
Jak uvařit malinový džem – dále v materiálu. Vybrali jsme tři různé recepty.
Jednoduchý malinový džem
Jedná se o velmi jednoduchý recept, který lze považovat za základní. Pro přípravu malinového džemu na zimu vezměte:
- kilogram malin;
- 700 gramů cukru;
- 100 mililitrů vody.
Plody nasbírejte a očistěte je od chvostů. Vložte je do hrnce, zalijte cukrem a vodou. Promíchejte a zahřívejte, dokud se nezačnou vařit.
Snižte teplotu na minimum a vařte pět minut. Odstavte z plotny a nalijte do sterilizovaných sklenic.
Džem stočte a sklenice otočte dnem vzhůru. Zabalte do přikrývky a nechte vychladnout.
Malinový džem – pětiminutový recept
Tato varianta je složitější. Přesto stojí za vyzkoušení. Pro džem si vezmeme:
- 1,5 kg malin;
- kilo cukru.
Bobule oloupejte, utrhněte a opláchněte. Vodu nechte odkapat a pak se pusťte do vaření. Maliny ihned vložte do hrnce. Vezměte třetinu veškerého cukru a nasypte ho do nádoby, zamíchejte a nechte dvě hodiny stát.
Poté hrnec postavte na sporák a zapněte na mírný oheň. Neustále míchejte a zahřívejte bobule. Jak dlouho vařit malinový džem po uvaření? Stačí pět minut. Je důležité, aby se cukr stihl rozpustit.
Po uplynutí uvedené doby odstavte z ohně a odstraňte z džemu všechnu pěnu. Přisypte zbývající cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte džem vychladnout na pokojovou teplotu (asi dvě hodiny) a ještě dvakrát povařte.
Poté horký nalijte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte.
Malinový džem se zázvorem a pomerančem
Jedná se o vynikající a neobvyklou zavařeninu, která skvěle zahřeje v chladném zimním večeru. Na přípravu je třeba vzít:
- kilogram malin;
- 800 gramů cukru;
- jeden pomeranč (250 gramů);
- 40 gramů kořene zázvoru.
Plody se nasbírají a omyjí. Pomeranč omyjeme horkou vodou a osušíme. Polovinu malin a cukru nasypeme do hrnce. Kůru nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme všechnu šťávu.
Nastrouhejte a přidejte také kořen zázvoru. Navrch nasypte zbylé bobule a cukr. Pokud se bavíme o tom, kolik uvařit malinové marmelády, je to složitá otázka.
Hrnec postavíme na sporák a zapneme na nízkou teplotu. Přiveďte k varu, ihned vypněte a nechte 30 minut odstát. Postup opakujte a při třetím vaření po dobu pěti minut vařte a odstraňte pěnu.
Nalijte do sklenic, přiklopte víčky a obraťte. Takto nechte, dokud nevychladne.