Chuť léta za 5 minut: jak připravit rychlý malinový džem

Tři recepty na velmi chutný a aromatický džem, který uchová blahodárné účinky lesních plodů i na zimu.

Malinový džem je velmi užitečný a chutný / depositphotos.com

Léto je ideální dobou pro přípravu oblíbených plodů na zimu. S nástupem chladného počasí sklenice chutného malinového džemu jistě potěší každého člověka.

Jak uvařit malinový džem – dále v materiálu. Vybrali jsme tři různé recepty.

Jednoduchý malinový džem

Jedná se o velmi jednoduchý recept, který lze považovat za základní. Pro přípravu malinového džemu na zimu vezměte:

  • kilogram malin;
  • 700 gramů cukru;
  • 100 mililitrů vody.

Plody nasbírejte a očistěte je od chvostů. Vložte je do hrnce, zalijte cukrem a vodou. Promíchejte a zahřívejte, dokud se nezačnou vařit.

Snižte teplotu na minimum a vařte pět minut. Odstavte z plotny a nalijte do sterilizovaných sklenic.

Džem stočte a sklenice otočte dnem vzhůru. Zabalte do přikrývky a nechte vychladnout.

Malinový džem – pětiminutový recept

Tato varianta je složitější. Přesto stojí za vyzkoušení. Pro džem si vezmeme:

  • 1,5 kg malin;
  • kilo cukru.

Bobule oloupejte, utrhněte a opláchněte. Vodu nechte odkapat a pak se pusťte do vaření. Maliny ihned vložte do hrnce. Vezměte třetinu veškerého cukru a nasypte ho do nádoby, zamíchejte a nechte dvě hodiny stát.

Poté hrnec postavte na sporák a zapněte na mírný oheň. Neustále míchejte a zahřívejte bobule. Jak dlouho vařit malinový džem po uvaření? Stačí pět minut. Je důležité, aby se cukr stihl rozpustit.

Po uplynutí uvedené doby odstavte z ohně a odstraňte z džemu všechnu pěnu. Přisypte zbývající cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte džem vychladnout na pokojovou teplotu (asi dvě hodiny) a ještě dvakrát povařte.

Poté horký nalijte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte.

Malinový džem se zázvorem a pomerančem

Jedná se o vynikající a neobvyklou zavařeninu, která skvěle zahřeje v chladném zimním večeru. Na přípravu je třeba vzít:

  • kilogram malin;
  • 800 gramů cukru;
  • jeden pomeranč (250 gramů);
  • 40 gramů kořene zázvoru.

Plody se nasbírají a omyjí. Pomeranč omyjeme horkou vodou a osušíme. Polovinu malin a cukru nasypeme do hrnce. Kůru nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme všechnu šťávu.

Nastrouhejte a přidejte také kořen zázvoru. Navrch nasypte zbylé bobule a cukr. Pokud se bavíme o tom, kolik uvařit malinové marmelády, je to složitá otázka.

Hrnec postavíme na sporák a zapneme na nízkou teplotu. Přiveďte k varu, ihned vypněte a nechte 30 minut odstát. Postup opakujte a při třetím vaření po dobu pěti minut vařte a odstraňte pěnu.

Nalijte do sklenic, přiklopte víčky a obraťte. Takto nechte, dokud nevychladne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími