Zjistěte, proč je General’s sádlo považováno za nejchutnější a jak neudělat chybu na trhu.
Proč se sádlu říká generálovo sádlo / depositphotos.com, snímek obrazovky Instagramu
Generálské sádlo je název určité části vepřové kýty, existují 2 verze o původu. První je, že v minulosti si kvůli vysoké ceně mohli takové sádlo dovolit jen lidé z vyšších stavů, včetně generálů, a druhá, že samotné sádlo má vrstvy podobné generálským nárameníkům.
Jak se vyrábí generálské sádlo – důležité tajemství
Zemědělci tvrdí, že je důležité rozpoznat General’s sádlo už při nákupu, jinak doma nedostanete chutný výrobek. Po rozřezání jatečně upraveného těla o hmotnosti asi 100 kg sádla zpravidla vyjde jen 5-6 kg sádla.
Připomeňte si, jaké sádlo je na trhu nejchutnější a na co si dát při nákupu pozor:
- Měkké sádlo světlé barvy – z prasete chovaného na farmě s použitím domácího krmiva;
- kůže je rovněž měkká a pružná, hnědé barvy (díky prošpikování masa slámou);
- kusy se odřezávají z hřbetu prasete, což je důvodem malého množství a vysoké ceny sádla.
Pokud na trhu uvidíte nažloutlé sádlo s tvrdou kůží a výrobek nemá slámovou příchuť, je pravděpodobné, že vám prodávají části jatečně upraveného kance, které nebyly správně zpracovány.
Jak vyrobit generálské sádlo – recept
Když si koupíte dobrý kus sádla, můžete si ho doma uvařit a získat tak nádhernou svačinu. Prozradíme vám krok za krokem, jak nasolit generálské sádlo – recept od ukrajinského šéfkuchaře Volodymyra Jaroslavského:
- Sádlo – 1 kg;
- hořčice – 60-70 g;
- mletý černý pepř;
- mleté nové koření;
- česnek – 40-50 g;
- bobkový list – 5-6 ks;
- sůl;
- fólie;
- uzená paprika;
- sójová omáčka.
Připomeňte si, jak se připravuje generálské sádlo podle tohoto receptu.
Obvykle se sádlo prodává již nasolené. Proto šéfkuchař doporučuje namočit ho na 4-6 hodin do vody se solí (25 g soli na 1 litr vody). Poté sádlo vyjměte z vody a osušte ho utěrkou. Sádlo potřete silnou hořčicí, mletým pepřem a utřeným česnekem. Přidáme mletou papriku a sójovou omáčku.
Sádlo přeložíme na polovinu kůží na vnější straně, dovnitř vložíme bobkový list a necháme 4-6 hodin marinovat. Zabalíme ho do alobalu a pošleme na 40 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Rozbalte fólii a zkontrolujte, zda je kůže propečená. Pokud není dostatečně propečená, nechte sádlo při 200 stupních Celsia ještě 10-12 minut opékat.
Vyndejte ji a můžete ji jíst ještě horkou. S černým chlebem a křenem chutná neuvěřitelně!