Poradíme vám, jak si na zimu připravit pikantní a chutný kaviár z lilku po gruzínsku.
Kaviár z lilku se připravuje velmi jednoduše / depositphotos.com, My
Kaviár z lilku je vynikající letní pokrm, který se připravuje v mnoha zemích. Dnes se budeme zabývat tím, jak ho připravují Gruzínci. Vybrali jsme tři recepty.
Gruzínský kaviár z lilku
Tento lilkový kaviár se připravuje rychle a výsledek předčí všechna očekávání. Díky zrnkům granátového jablka vypadá pokrm velmi světle, a proto se bude dobře vyjímat na slavnostním stole. K vaření si vezměte:
- kilo lilků;
- 50 mililitrů šťávy z granátového jablka;
- 300 gramů zrnek granátového jablka;
- jedna červená cibule;
- tři stroužky česneku;
- 50 gramů koriandru;
- 50 gramů kopru;
- 60 gramů vlašských ořechů;
- tři gramy mletého koriandru;
- sedm gramů soli;
- tři gramy mletého černého pepře.
Troubu předehřejte na 220 stupňů. Lilky omyjte, osušte a upečte doměkka. To bude trvat až 20 minut.
Zatímco se lilky chladí, oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Bylinky nasekejte najemno a ořechy nasucho opražte a nasekejte nahrubo.
Očistěte lilky a nakrájejte je na malé kousky, které vložte do mísy. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a ořechy. Dochutíme kořením a šťávou z granátového jablka doladíme do požadované konzistence.
Před podáváním ozdobte dobře promíchaný kaviár zrníčky granátového jablka.
Kaviár z lilku na zimu
Tuto konzervaci si snadno připravíte v sezóně, abyste si pak v zimě mohli pochutnat na chutné svačince. K přípravě si vezměte:
- dva kilogramy lilků;
- 600 gramů sladké papriky;
- 600 gramů rajčat;
- 600 gramů cibule;
- jednu feferonku;
- 40 gramů česneku;
- dvě lžíce rajčatového protlaku;
- 200 mililitrů oleje (rostlinný olej);
- čajová lžička utskho-suneli;
- lžíce koriandru;
- lžička šafránu imeretického;
- lžička mletého černého pepře;
- tři lžičky soli.
Lilek omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Posypeme lžičkou soli, promícháme a necháme 30 minut odležet. Poté zeleninu vymačkejte.
Cibuli a papriku (pálivou i sladkou) nakrájíme na malé kostičky a rajčata s česnekem rozšleháme v mixéru. Do pánve nebo kastrolu nalijeme polovinu rostlinného oleje a lilky na něm na středním plameni osmahneme. Vyjměte je do mísy a poté do pánve nalijte zbytek oleje a vsypte cibuli. Povařte ji pět minut a poté přidejte papriky. Vařte dalších 10 minut.
Přidejte rajčatový protlak, smažte asi minutu. Nyní vsypeme všechnu zeleninu, ochutíme veškerým kořením, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 35 minut. Nezapomeňte občas promíchat.
Zde a hotový lilkový kaviár – domácí a chutná svačinka. Nyní je třeba ho nalít do sterilizovaných sklenic, zavinout a obrátit. Necháme ho pod teplou dekou, dokud nevychladne, a pak ho můžeme uložit ke skladování.
Kaviár z lilku na zimu přes mlýnek na maso
Jedná se o vynikající svačinu, kterou byste si měli zkusit připravit. Pro ni si musíte vzít:
- dvě kila lilků;
- 600 gramů rajčat;
- 300 gramů mrkve;
- 300 gramů cibule;
- 300 gramů paprik;
- 100 mililitrů oleje (rostlinný olej);
- 40 gramů soli;
- 120 gramů cukru;
- 0,5 lžičky mletého černého pepře;
- lžička utskho-suneli;
- hlavička česneku;
- 50 mililitrů octa (9 %).
Zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. Z lilků neodstraňujte slupku. Poté všechnu zeleninu překroutíme přes mlýnek na maso. Dělejte to odděleně, protože se nevkládají do hrnce najednou.
Cibuli, mrkev a papriku osmahněte na oleji, dokud nepustí šťávu. Lilky slijte, přebytečnou tekutinu vylijte a zeleninu vložte do hrnce, promíchejte a vařte 20 minut.
Poté přidejte rajčata, promíchejte a vařte dalších 30 minut. Dochutíme kořením, přidáme česnek prolisovaný přes lis. Promíchejte a vařte 10 minut.
Přilijeme ocet a po pěti minutách nádobu odstavíme z ohně. Přesnídávku rozložte do sterilovaných sklenic, srolujte a zabalte. Takto ji nechte, dokud nevychladne.
Takto smažený lilkový kaviár se ukáže jako velmi neobvyklý, homogenní a chutný. Dá se dokonce namazat na chléb.