Jak připravit kaviár z lilku po gruzínsku: 3 úžasné recepty

Poradíme vám, jak si na zimu připravit pikantní a chutný kaviár z lilku po gruzínsku.

Kaviár z lilku se připravuje velmi jednoduše / depositphotos.com, My

Kaviár z lilku je vynikající letní pokrm, který se připravuje v mnoha zemích. Dnes se budeme zabývat tím, jak ho připravují Gruzínci. Vybrali jsme tři recepty.

Gruzínský kaviár z lilku

Tento lilkový kaviár se připravuje rychle a výsledek předčí všechna očekávání. Díky zrnkům granátového jablka vypadá pokrm velmi světle, a proto se bude dobře vyjímat na slavnostním stole. K vaření si vezměte:

  • kilo lilků;
  • 50 mililitrů šťávy z granátového jablka;
  • 300 gramů zrnek granátového jablka;
  • jedna červená cibule;
  • tři stroužky česneku;
  • 50 gramů koriandru;
  • 50 gramů kopru;
  • 60 gramů vlašských ořechů;
  • tři gramy mletého koriandru;
  • sedm gramů soli;
  • tři gramy mletého černého pepře.

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Lilky omyjte, osušte a upečte doměkka. To bude trvat až 20 minut.

Zatímco se lilky chladí, oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Bylinky nasekejte najemno a ořechy nasucho opražte a nasekejte nahrubo.

Očistěte lilky a nakrájejte je na malé kousky, které vložte do mísy. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a ořechy. Dochutíme kořením a šťávou z granátového jablka doladíme do požadované konzistence.

Před podáváním ozdobte dobře promíchaný kaviár zrníčky granátového jablka.

Kaviár z lilku na zimu

Tuto konzervaci si snadno připravíte v sezóně, abyste si pak v zimě mohli pochutnat na chutné svačince. K přípravě si vezměte:

  • dva kilogramy lilků;
  • 600 gramů sladké papriky;
  • 600 gramů rajčat;
  • 600 gramů cibule;
  • jednu feferonku;
  • 40 gramů česneku;
  • dvě lžíce rajčatového protlaku;
  • 200 mililitrů oleje (rostlinný olej);
  • čajová lžička utskho-suneli;
  • lžíce koriandru;
  • lžička šafránu imeretického;
  • lžička mletého černého pepře;
  • tři lžičky soli.

Lilek omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Posypeme lžičkou soli, promícháme a necháme 30 minut odležet. Poté zeleninu vymačkejte.

Cibuli a papriku (pálivou i sladkou) nakrájíme na malé kostičky a rajčata s česnekem rozšleháme v mixéru. Do pánve nebo kastrolu nalijeme polovinu rostlinného oleje a lilky na něm na středním plameni osmahneme. Vyjměte je do mísy a poté do pánve nalijte zbytek oleje a vsypte cibuli. Povařte ji pět minut a poté přidejte papriky. Vařte dalších 10 minut.

Přidejte rajčatový protlak, smažte asi minutu. Nyní vsypeme všechnu zeleninu, ochutíme veškerým kořením, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 35 minut. Nezapomeňte občas promíchat.

Zde a hotový lilkový kaviár – domácí a chutná svačinka. Nyní je třeba ho nalít do sterilizovaných sklenic, zavinout a obrátit. Necháme ho pod teplou dekou, dokud nevychladne, a pak ho můžeme uložit ke skladování.

Kaviár z lilku na zimu přes mlýnek na maso

Jedná se o vynikající svačinu, kterou byste si měli zkusit připravit. Pro ni si musíte vzít:

  • dvě kila lilků;
  • 600 gramů rajčat;
  • 300 gramů mrkve;
  • 300 gramů cibule;
  • 300 gramů paprik;
  • 100 mililitrů oleje (rostlinný olej);
  • 40 gramů soli;
  • 120 gramů cukru;
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře;
  • lžička utskho-suneli;
  • hlavička česneku;
  • 50 mililitrů octa (9 %).

Zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. Z lilků neodstraňujte slupku. Poté všechnu zeleninu překroutíme přes mlýnek na maso. Dělejte to odděleně, protože se nevkládají do hrnce najednou.

Cibuli, mrkev a papriku osmahněte na oleji, dokud nepustí šťávu. Lilky slijte, přebytečnou tekutinu vylijte a zeleninu vložte do hrnce, promíchejte a vařte 20 minut.

Poté přidejte rajčata, promíchejte a vařte dalších 30 minut. Dochutíme kořením, přidáme česnek prolisovaný přes lis. Promíchejte a vařte 10 minut.

Přilijeme ocet a po pěti minutách nádobu odstavíme z ohně. Přesnídávku rozložte do sterilovaných sklenic, srolujte a zabalte. Takto ji nechte, dokud nevychladne.

Takto smažený lilkový kaviár se ukáže jako velmi neobvyklý, homogenní a chutný. Dá se dokonce namazat na chléb.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími