Na ořechového nebo chlebového spasitele je zvykem připravovat pokrmy z ořechů a těsta – zveřejňujeme několik receptů.
Co jíst na Ořechového spasitele / depositphotos.com
Dne 16. srpna v novém pravoslavném kalendáři naši občané slaví Ořechový spasitel, kterému se také říká Chléb nebo Třetí spasitel. Jak je z názvu patrné, ořechy a obilí jsou v církvi pro tento svátek posvátné a pokrmy z příslušných produktů jsou považovány za hlavní na stole.
Navrhli jsme, co uvařit ke sváteční večeři, abyste potěšili své příbuzné. Tyto recepty nevyžadují zvláštní kulinářské dovednosti ani drahé produkty.
Nejlepší pokrmy pro spasitele ořechů
Dne 16. srpna je zvykem připravovat výrobky z mouky, nejlépe z obilí nové úrody. Pokud je to možné, přidávají se do jídla domácí ořechy a med. Podle lidové víry takové pokrmy přinesou rodině zdraví a prosperitu. Touto dobou končí půst, takže je povoleno používat vejce a máslo.
Ořechový chléb
Tento recept si pohrává s oběma názvy svátku – ořechový a chléb Spasitel. Uveřejňujeme slanou verzi, ale pokud si přejete, můžete přidat banány a med.
Seznam ingrediencí:
- pět set gramů mouky;
- čtyři sta mililitrů vody;
- devět gramů čerstvých lisovaných kvasnic;
- sto gramů vlašských ořechů;
- dvě polévkové lžíce slunečnicového oleje;
- špetka soli;
- špetka cukru.
V ohřáté vodě rozpusťte droždí a cukr. Prosejeme mouku a za stálého míchání postupně přiléváme oparu. Přidejte máslo a sůl a hněťte rukama, dokud nezískáte měkké, lepivé těsto. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte půl hodiny odležet. Poté těsto ještě dvakrát prohněťte rukama a nechte ho třicet minut pod fólií.
Hotový základ rozválejte na stole na tenký obdélník a posypte nasekanými ořechy. Hněťte rukama, aby byl výrobek homogenní. Vložte do vymaštěné formy a počkejte další dvě hodiny. Do chleba uděláme nožem zářezy a pečeme 50 minut při teplotě 200°.
Chléb s ořechy skladujte 2-3 dny v papírovém obalu. Pečivo lze poté usušit v troubě a připravit z něj krutony.
Koláč s ořechy
Existuje mnoho variant pečení moučníků s ořechy. Doporučujeme vám připravit čajový koláč s džemem, jehož recept jsme zveřejnili dříve. Stačí smíchat horký silný čaj s moukou, nasekanými ořechy a libovolnou marmeládou a pak upéct.
Mlsné jazýčky si mohou připravit také Esterházyho koláč – recept s vlašskými ořechy se od klasického neliší, jen je třeba do těsta na korpusy přidat mleté ořechy.
Sušenky s ořechy
Sladkosti připravené podle tohoto receptu jsou tak lahodné, že zmizí rychleji, než vychladnou. Zkuste experimentovat s druhy čokolády a ořechů.
Seznam ingrediencí:
- dvě stě gramů mouky;
- čtyřicet gramů ovesných vloček;
- sto gramů másla;
- sto sedmdesát gramů cukru;
- jedno vejce;
- sto padesát gramů čokolády;
- sto gramů ořechů;
- lžička kypřícího prostředku.
Měkké rozpuštěné máslo vyšlehejte s cukrem dohladka. Všleháme vejce a postupně vmícháme mouku, kvásek a vločky. Ořechy a čokoládu nasekejte na malé kousky a vmíchejte do těsta. Vytvarujte sušenky, položte je na plech s pergamenem a pečte dvacet minut při 180°.