Zařazením těchto druhů ovoce do svého jídelníčku se zbavíte žaludečních problémů a zlepšíte si trávení.
Jablka jsou velmi zdravá / foto: pixabay.com
Jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení, kontrole hmotnosti a celkovému zdraví.
Jedno středně velké jablko obsahuje 4,8 gramu, ale některé druhy ovoce obsahují vlákniny ještě více, píše Verywellhealth.
1. Mučenka
- vláknina: 24,5 gramů (g);
- velikost porce: 1 šálek.
Kromě vlákniny obsahuje mučenka vitaminy A a C, které podporují zdraví očí, kůže a imunitního systému. Porce tohoto tropického ovoce se blíží doporučené denní dávce vlákniny pro většinu zdravých dospělých, která činí 25 až 30 g denně.
2. Ga
- vláknina: 8,9 g;
- velikost porce: 1 šálek.
Další tropické ovoce, obsahuje dvakrát více vlákniny než jablko a více vitaminu C než pomeranč.
3. maliny
- vláknina: 8 g;
- velikost porce: 1 šálek.
Maliny obsahují největší množství vlákniny mezi bobulovitými plody. Toto množství bobulí pokrývá přibližně třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Maliny jsou bohaté na antioxidanty a další vitaminy a minerály.
4. Borůvky
- vláknina: 7,6 g;
- velikost porce: 1 šálek.
Ostružiny jsou považovány za superpotravinu díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny.
5. Divoké borůvky
- vláknina: 6,2 g;
- velikost porce: 1 šálek.
Obsahuje více antioxidantů a vlákniny než pěstované odrůdy (běžně prodávané v obchodech s potravinami). Borůvky jsou také bohaté na vitaminy C a K a antioxidanty, jako jsou flavonoidy.
6. Hrušky
- vláknina: 5,5 g;
- Velikost porce: 1 středně velká hruška.
Obsahují více vlákniny než jablka a jsou bohaté na antioxidanty, například vitamin C.
Odborníci doporučují vyhýbat se konzervovaným hruškám, protože jsou konzervovány ve šťávě nebo sirupu, který obsahuje přidaný cukr a sacharidy.
7. Kiwi
- vláknina: 5,4 g;
- velikost porce: 1 šálek.
Kromě vlákniny obsahuje kiwi i další minerály a antioxidanty, například vitamin C. Tohoto množství je o něco více než v průměrném jablku a dvě malá kiwi obsahují dvakrát více vlákniny než pomeranč.
Přestože se kiwi obvykle jí tak, že se dužina vyluští, odborníci tvrdí, že konzumace slupky může zvýšit příjem vlákniny o 50 %.
8. Grapefruit
- vláknina: 5 g;
- velikost porce: 1 grapefruit.
Jeden grapefruit obsahuje vlákninu, základní minerály a vitaminy A a C. Navíc grapefruit prakticky neobsahuje tuk a má vysoký obsah vody, více než 91 %, což pomáhá udržovat vodní rovnováhu.
9. Avokádo
- vláknina: 5 g
- velikost porce: 1/2 šálku.
Ačkoli avokádo obvykle není považováno za ovoce, je také bohaté na vlákninu. Tento produkt má také nízký obsah sacharidů a je bohatý na vitamin E a zdraví prospěšné tuky pro srdce.
Další zprávy o prospěšnosti ovoce
Dříve bylo jmenováno 10 potravin, které můžete jíst každý týden a být plní energie. Odborníci na výživu uvedli, že zejména konzumace zdravých sacharidů, jako jsou tyto, vám pomůže cítit se energicky a naplnit potřebu živin.