Lahodný denní a noční dort: „velmi stejný“ recept ze SSSR

Když jsme byli mladí, všichni jsme dělali tento jednoduchý, ale vynikající dort.

Denní a noční dort – jeden z nejlepších dezertů / My image

Denní a noční dort je elementární pochoutka, kterou v sovětských dobách připravovalo mnoho hospodyněk. Pohoštění se tak nazývá kvůli světlým a tmavým koláčům, které se střídají. Naučte se přesně, jak tento oblíbený a chuťově výrazný dezert připravit.

Denní a noční dort – recept

Dort Den a noc by měla umět připravit každá hospodyňka – recept z 90. let se neliší od technologie přípravy ze SSSR. Stejné produkty, stejný návod krok za krokem a stejná nezapomenutelná chuť.

Ingredience na krátké koláče:

  • osm slepičích vajec;
  • dva šálky cukru;
  • dvě stě padesát gramů mouky;
  • půl lžičky soli;
  • lžíce kakaa.

Složení krému:

  • šest set gramů zakysané smetany s obsahem tuku 25-30 %;
  • sklenice cukru;
  • vanilin.

Příprava tohoto dortu vždy začíná koláči. Nejprve uděláme světlý – v míse rozšleháme 4 vejce pokojové teploty, posypeme solí a šleháme mixérem asi 5 minut. Aniž bychom vypínali mixér, přidáváme po lžících sklenici cukru. Celkem budeme muset vejce šlehat 10 minut – 5 minut bez cukru, pak stejné množství s ním. Poté opatrně a po částech přidejte 140 g prosáté mouky. Můžete ji prosévat i několikrát, těsto tak bude ještě nadýchanější. Pomocí silikonové stěrky zapracujte mouku do těsta, přičemž dávejte velký pozor, abyste hmotu „nesrazili“.

Dno formy o průměru 20-21 cm vyložte pergamenem, boky nemažte a těsto do ní nalijte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Během pečení troubu neotvírejte, ale na konci piškot zkontrolujte párátkem. Pokud je suchý – vyjměte koláč a nechte ho 10 minut ležet na stole přímo ve formě a poté ho přendejte na mřížku, dokud zcela nevychladne. Koláč lze krájet nejméně po 4 hodinách.

Když je světlý korpus hotový, udělejte tmavý korpus. Stejně jako v první variantě rozšleháme v míse čtyři vejce, osolíme a 5 minut šleháme mixérem. Poté po lžících přisypejte sklenici cukru a pokračujte ve šlehání. Mouku a kakao prosejeme zvlášť, smícháme a teprve poté vneseme do těsta silikonovou stěrkou. Upečeme a necháme vychladnout stejným způsobem jako světlý koláč.

Připravíme si krém – zakysanou smetanu dáme do mísy, přidáme do ní cukr a vanilin a šleháme mixérem na maximální výkon 8-10 minut. Krém přikryjeme potravinovou fólií a dáme na 30 minut do lednice. Když jsou dorty i krém hotové, začněte sestavovat dort.

Nakrájejte světlé a tmavé koláče podle své chuti – orientujte se podle výšky piškotu, který máte. Například světlý dort můžete rozříznout na 3 části – 2 silné (na koláč) a 1 tenkou (na drobenku), totéž platí pro tmavý dort. Položte první dort, potřete krémem, pak druhý – takto pokračujte, dokud vám nedojdou suroviny.

Nakonec naposledy naneste krém a pak pohoštění posypte drobenkou z obou stran, přičemž oddělte světlou a tmavou stranu. Nakonec dejte denní a noční dort do lednice alespoň na 6 hodin (nebo nejlépe do rána) a poté podávejte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími