K přípravě rychlých okurek potřebujete jednoduchou suchou marinádu a minimum času.
Okurky v sáčku / depositphotos.com
Křupavé, šťavnaté, voňavé a lehce pikantní okurky v sáčku lze připravit za hodinu, a pokud není čas – pak za 15 minut. Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na předkrm, který bude skvělým doplňkem každého stolu.
Nakládané okurky v sáčku za hodinu
Takové okurky v sáčku se připravují pomocí suché marinády, tedy bez vody. Stačí smíchat čerstvou zeleninu s kořením a kořením – a za hodinu máte okurky na stole.
Budete potřebovat:
- 1 kg okurek;
- 4-5 stroužků česneku;
- 1 lžička soli;
- 1 lžíce cukru;
- 2 lžíce jablečného octa;
- 3 lžíce rostlinného oleje;
- svazek kopru.
Množství koření můžete upravit podle své chuti – někdo má rád pikantnější, jiný jemnější.
Okurky omyjte, z každé okurky odkrojte špičku, rozkrojte je napůl a pak každou půlku ještě jednou rozkrojte. Vložte je do sáčku.
Nakrájejte česnek a kopr, přidejte je do sáčku k okurkám, osolte, přidejte cukr, ocet a olej. Sáček uzavřete a dobře protřepejte. Sáček dejte na 1 hodinu do lednice.
„Zlomené okurky v sáčku
Netradiční nakládané okurky v sáčku, známé jako „zlomené“ okurky, si podmanily letošní sezónu. Jejich předností je speciální způsob přípravy, díky němuž se nakládají lépe a rychleji.
Budete potřebovat:
- 1 kg okurek;
- 4 lžíce sójové omáčky;
- 2 lžíce rostlinného oleje;
- 1 polévková lžíce jablečného octa;
- 1-2 stroužky česneku;
- 2 lžičky sezamových semínek;
- 1 lžička sezamového oleje – nepovinné.
Odřízněte vrcholky okurek, okurky podélně rozkrojte na polovinu. Vložte je do sáčku řeznou stranou dolů a lehce je naklepejte válečkem nebo kladívkem. Cílem není okurky utlouct, ale aby vypadaly, jako by byly rozmačkané.
Zeleninu vyjměte ze sáčku, nakrájejte ji šikmo na silné plátky a vložte zpět do sáčku. Přidejte všechny ostatní přísady, sáček zavažte a dobře protřepejte. Vložte na půl hodiny do lednice.
Nakládané okurky v sáčku za 15 minut
Okurky v sáčku můžete připravit také nakrájené na plátky – nakládají se mnohem rychleji, protože plátky jsou menší a rychleji nasáknou marinádu.
Budete potřebovat:
- 1 kg okurek (malých);
- svazek kopru;
- 1 lžička soli;
- 1/2 lžičky mletého černého pepře;
- 3-4 stroužky česneku.
Okurky omyjte, odřízněte „vršky“, podélně rozkrojte na 4 díly. Vložíme do polyethylenového sáčku, přidáme rozdrcený česnek a nasekaný kopr. Osolíme, opepříme a sáček zavážeme.
Dobře protřepejte, aby se všechny ingredience promíchaly. Vložte na 15 minut do lednice, aby se zelenina marinovala.
Dříve jsme vám také řekli, jak připravit kaviár z lilku na oděský způsob na zimu.