Poradíme vám, jak konzervovat rajčata, aby nepraskla a zůstala krásná a chutná.
Co dělat, aby rajčata při zavařování nepraskala / freepik.com
Rajčata s prasklou slupkou vypadají nevábně a mají tak špatnou chuť. Aby si plody během zavařování zachovaly neporušenost a pružnost, je důležité je správně připravit. Shromáždili jsme účinné a jednoduché tipy, co dělat, aby rajčata nepraskala.
Co dělat, aby rajčata při zavařování nepraskala?
Existuje několik důvodů, proč konzervovaná rajčata ve sklenici praskají:
- rajčata mají tenkou slupku – pro zavařování byste měli použít silnou slupku;
- rajčata jsou přezrálá, ale měla by být nezralá, pevná a tvrdá;
- je porušen teplotní režim – rajčata praskají v důsledku prudkého rozdílu teplot, tj. byla studená a shora je na ně nalita horká tekutina.
Jestliže u prvních dvou příčin je víceméně jasné, jak je odstranit, co tedy dělat s horkou marinádou? Zkušené hostitelky mají pro tento případ několik triků. Takže tady je to, co musíte udělat:
- Rajčata zalévejte marinádou postupně – nejprve ji nalijte na dno sklenice a pak po troškách přilévejte všechnu tekutinu;
- Pokud děláte sortiment okurky + rajčata, dejte rajčata na dno – tak na sebe „ránu“ vezmou okurky, které lépe snášejí vařící vodu;
- rajčata z horní části sklenice přikryjte křenovými nebo dubovými listy a poté je zalijte nálevem – listy ochrání plody před prasknutím.
Mimochodem, dubové a křenové listy dodají přípravku zajímavější chuť.
Ještě jeden trik: propíchněte slupku rajčete poblíž stopky párátkem. Propíchnutí by mělo být čisté, ale hluboké – horká marináda tak pronikne dovnitř plodu a sníží se riziko, že slupka při teplotě popraská. Pokud tedy stále pochybujete o tom, zda je třeba rajčata při zavařování propíchnout – udělejte to bezpečně.
Konzervování prasklých rajčat?
A nakonec zjistíme, co dělat s rajčaty, která praskla už na keři – dají se konzervovat? Zkušení kuchaři nedoporučují je úplně zavírat: s velkou pravděpodobností se rajčata odloupnou od slupky a promění se v kaši, a co je nebezpečnější – přes praskliny se do takových rajčat může dostat infekce. Pokud se tak stane, není možné takové ovoce jíst a konzervování neobstojí.
Mimochodem, dříve jsme vám řekli, proč rajčata praskají na lůžku a jak se tomu vyhnout.