Jak zabránit praskání rajčat při zavařování: jednoduchý trik

Poradíme vám, jak konzervovat rajčata, aby nepraskla a zůstala krásná a chutná.

Co dělat, aby rajčata při zavařování nepraskala / freepik.com

Rajčata s prasklou slupkou vypadají nevábně a mají tak špatnou chuť. Aby si plody během zavařování zachovaly neporušenost a pružnost, je důležité je správně připravit. Shromáždili jsme účinné a jednoduché tipy, co dělat, aby rajčata nepraskala.

Co dělat, aby rajčata při zavařování nepraskala?

Existuje několik důvodů, proč konzervovaná rajčata ve sklenici praskají:

  • rajčata mají tenkou slupku – pro zavařování byste měli použít silnou slupku;
  • rajčata jsou přezrálá, ale měla by být nezralá, pevná a tvrdá;
  • je porušen teplotní režim – rajčata praskají v důsledku prudkého rozdílu teplot, tj. byla studená a shora je na ně nalita horká tekutina.

Jestliže u prvních dvou příčin je víceméně jasné, jak je odstranit, co tedy dělat s horkou marinádou? Zkušené hostitelky mají pro tento případ několik triků. Takže tady je to, co musíte udělat:

  • Rajčata zalévejte marinádou postupně – nejprve ji nalijte na dno sklenice a pak po troškách přilévejte všechnu tekutinu;
  • Pokud děláte sortiment okurky + rajčata, dejte rajčata na dno – tak na sebe „ránu“ vezmou okurky, které lépe snášejí vařící vodu;
  • rajčata z horní části sklenice přikryjte křenovými nebo dubovými listy a poté je zalijte nálevem – listy ochrání plody před prasknutím.

Mimochodem, dubové a křenové listy dodají přípravku zajímavější chuť.

Ještě jeden trik: propíchněte slupku rajčete poblíž stopky párátkem. Propíchnutí by mělo být čisté, ale hluboké – horká marináda tak pronikne dovnitř plodu a sníží se riziko, že slupka při teplotě popraská. Pokud tedy stále pochybujete o tom, zda je třeba rajčata při zavařování propíchnout – udělejte to bezpečně.

Konzervování prasklých rajčat?

A nakonec zjistíme, co dělat s rajčaty, která praskla už na keři – dají se konzervovat? Zkušení kuchaři nedoporučují je úplně zavírat: s velkou pravděpodobností se rajčata odloupnou od slupky a promění se v kaši, a co je nebezpečnější – přes praskliny se do takových rajčat může dostat infekce. Pokud se tak stane, není možné takové ovoce jíst a konzervování neobstojí.

Mimochodem, dříve jsme vám řekli, proč rajčata praskají na lůžku a jak se tomu vyhnout.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími