Odborník na výživu jmenoval seznam zeleniny, kterou není třeba vařit, dusit a smažit.
Mnoho druhů zeleniny je lepší tepelně neupravovat / pixabay.com
Zeleninu jí úplně každý – i lidé, kteří nemají rádi brokolici, určitě využijí brambory nebo mrkev. A navzdory tomu, že většinu zeleniny jsme přece jen zvyklí tepelně upravovat, některé z nich není třeba vařit. Zjistěte, kterou zeleninu je nejzdravější jíst syrovou.
Kterou zeleninu lze jíst syrovou – seznam
Podle Americké kardiologické asociace může pravidelná konzumace syrové zeleniny zabránit riziku chronických onemocnění a pomoci vám vyhnout se srdečním problémům. Dalším příjemným bonusem je, že syrová zelenina nezabere mnoho času při vaření právě proto, že ji nemusíte vařit.
Česnek
Stacey Woodsonová, M.S., certifikovaná a licencovaná odbornice na výživu říká, že pravidelná konzumace syrového česneku může rychle normalizovat hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Podle odbornice na výživu byste ho neměli drtit ani krájet – měli byste ho kousat nebo jíst nakrájený na plátky.
Brokolice
Pokud se nějaká zelenina může jíst pouze syrová, je to brokolice. Taková varianta konzumace je mnohem lepší a zdravější. Zelená zelenina suverénně zaujímá první místo v hodnocení produktů, které pomáhají s prevencí nemocí. Pokud budete brokolici jíst neustále, zapomenete na problémy s kostmi, střevy a srdcem.
Lisa Andrews, magistra a certifikovaná odbornice na výživu, říká, že brokolice při tepelné úpravě ztrácí velkou část svých zdraví prospěšných látek, i když ne všechny, ale proč se ohrožovat, když se tomu můžete vyhnout.
Červená řepa
Juliana Crimi, odbornice na výživu a magistra výživy, uvádí, že červená řepa se může a měla by se jíst syrová. Betalainy, které se v syrové zelenině nacházejí, se při zahřívání ničí, ale právě ony pomáhají zastavit záněty v těle. Dusičnany v červené řepě snižují krevní tlak, což je velmi důležité pro lidi, kteří žijí doslova s tonometrem pod polštářem.
Kapusta zelná
Další brukvovitá zelenina, která by se měla konzumovat bez tepelné úpravy. Měli byste jíst alespoň jednu a půl porce kapusty týdně, abyste se vyhnuli problémům se slinivkou. Odborníci na výživu doporučují zeleninu změkčit salátovou zálivkou, pokud vám chutná příliš tvrdě.
Papriky
Podle amerického ministerstva zemědělství obsahuje jedna paprika 2krát více vitaminu C než jeden pomeranč a 20 % denní hodnoty kyseliny listové. To znamená, že by se tato zelenina měla konzumovat syrová, protože koncentrace užitečných látek se vařením snižuje.