Jak přesně vybrat sladký a zralý meloun v obchodě nebo na trhu.
Farmáři prozradili, na co si dát pozor při výběru melounu / foto depositphotos.com
Při výběru sladkého šťavnatého melounu je třeba řídit se nosem a nákup pečlivě zvážit. Farmáři to řekli dopisovateli publikace Allrecipes.
Publikace hovořila se třemi farmáři – Johnem Gingerichem z amerického státu Tennessee, Coyem Hancockem a Hunterem Sladem z Georgie.
Ti nám řekli, že nejjednodušší způsob, jak vybrat meloun, je zaměřit se na vůni – meloun by měl být voňavý. Měli byste si k němu přivonět ze strany naproti stopce – tam byl květ. Zralý meloun bude mít sladkou, ovocnou, květinovou a lehce pižmovou vůni. Vyberte si ten nejsladší meloun, bude nejšťavnatější a nejchutnější.
Lepší je také vzít meloun, který se zcela oloupal od stopky. To znamená, že meloun nebyl rozkrojen příliš brzy a při přepravě ještě trochu dozrál. Věnujte pozornost tomu, jak jsou na slupce rozmístěny praskliny. Zralý plod bude mít rovnoměrnou strukturu a linie budou světle hnědé a drsné. Zelené čáry znamenají, že meloun je nezralý.
Kromě toho by meloun měl být na svou velikost těžký. To znamená, že je v něm hodně šťávy. Na slupku můžete také poklepat, zvuk by měl být hluboký, pevný a rezonující. Nezralé nebo přezrálé melouny často znějí výše, plněji a dutěji.
Rozhodně nekupujte melouny s měkkými místy, zelenou slupkou (pokud to není odrůdový znak), zbytky stopek nebo nepříjemným zápachem.
Jak skladovat melouny
Připomeňme, že melouny by měly být až do spotřeby skladovány vcelku. A když ho rozkrojíte, měli byste řez ihned přikrýt fólií a dát do lednice. Vzhledem k vysokému obsahu vody se melouny snadno a rychle kazí.